vrijdag, 25. september 2015 - 22:57 Update: 25-09-2015 23:09

Beveiliging AZC Overberg opgeschroefd na vechtpartij

Beveiliging AZC Overberg opgeschroefd na vechtpartij
Foto: Archief EHF
Overberg

Vrijdagmiddag is na gesprekken met de gemeente Utrechtse Heuvelrug, de politie en het COA besloten om het team van opvangpersoneel en de beveiliging op AZC Overberg direct uit te breiden. Dit heeft het COA vrijdag bekendgemaakt.

Escalatie

Op de AMV opvanglocatie Overberg vond donderdagavond en vannacht een flink incident plaats. Aanleiding was een ruzie rondom een voetbalspelletje dat verder is geëscaleerd door bemoeienis van omstanders. Er ontstond een vechtpartij waarbij vijf jongeren licht gewond zijn geraakt en waarna twee jongens van 16 jaar zijn aangehouden voor nader verhoor. 

Direct na de eerste signalen van escalatie is de politie door COA personeel ingeschakeld, de gebruikelijke handelswijze als het gaat om verstoring van de openbare orde, ook al vindt deze plaats op een opvanglocatie.

Op de locatie Overberg worden minderjarige asielzoekers (AMV's) opgevangen. Het is de ervaring dat zich onder deze doelgroep mogelijke slachtoffers van mensenhandel bevinden, de reden waarom deze doelgroep aparte locaties worden ingericht met 24 uurs begeleiding en toezicht door COA personeel. Net als de andere asielzoekerscentra is hier ook 24 uur beveiliging beschikbaar. 

Het COA betreurt dit incident en hoopt met de genomen maatregelen de kans op herhaling te minimaliseren. De situatie heeft de volledige aandacht van het opvangpersoneel en de lokale autoriteiten. De twee jongeren die nu vast zitten worden overgeplaatst naar een andere AMV locatie

Lees alles over:
Provincie: