maandag, 28. september 2015 - 8:01 Update: 28-09-2015 14:01

Veel belangstelling voor nachtelijke maansverduistering

Rotterdam

Het is sinds 1982 niet meer gebeurd en het gaat ook voorlopig niet meer gebeuren: supermaan en bloedmaan tegelijkertijd.

Een bloedmaan is een maansverduistering; de zon, de aarde en de maan staan op één lijn, met de aarde in het midden. Hierdoor kan de maan geen zonlicht terugkaatsen naar de aarde (waardoor de maan normaal wit gekleurd lijkt), omdat de aarde nu in de weg staat. De maan wordt dan niet helemaal donker, maar krijgt een rode kleur door de afbrekende lichtstralen in de dampkring.

Afgelopen nacht viel het verschijnsel bloedmaan samen met de supermaan. Dit wordt zo genoemd als de maan extra dicht bij de aarde staat. Er waren vannacht veel mensen voor hun plezier opgestaan om dit bijzondere fenomeen mee te maken. Ook vanuit Rotterdam was de superbloedmaan prachtig te zien.

De maansverduistering begon om 02:11 uur. Maar om 04:48 uur was de verduistering maximaal, omdat de aarde toen precies tussen de zon en de maan in stond. Rond 7:24 uur was het weer voorbij. De eerstvolgende keer dat deze twee verschijnselen samenvallen is in 2033.

 

Provincie:
Tag(s):