maandag, 28. september 2015 - 12:12 Update: 28-09-2015 20:42

Syrische kindbruiden onderweg naar Nederland

Tientallen Syrische kindbruiden vragen asiel aan in ter Apel, PvdA eist opheldering
Foto: Archief EHF
Groningen

Uit een intern stuk van de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) waar RTV Noord inzage in heeft gehad blijkt, dat tussen januari 2014 en begin 2015 ten minste 34 Syrische kindbruiden asiel hebben aangevraagd in Nederland. Ook zouden er nog 22 zogeheten 'nareizenden bruiden' onderweg zijn naar Ter Apel.

De cijfers zijn van eind maart 2015. Uit het stuk van de IND blijkt dat 9 van de 34 geregistreerde kindbruiden inmiddels de leeftijd van 18 jaar hebben bereikt. Het valt de IND ook op hoe jong de nareizende bruiden zijn. Volgens de IND zijn er twee meisjes van 13 en twee van 14 jaar onderweg naar Nederland.

Ineke van Winden van het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) in Leeuwarden laat RTV Noord weten dat het in veel gevallen gaat om getraumatiseerde tieners. Van Winden: 'Deze meisjes zijn nog kinderen. Veelal afkomstig uit Syrische vluchtelingenkampen in Libanon, Jordanië en Turkije en daar uitgehuwelijkt. Ze hebben eigenlijk hulp nodig. Op het moment dat ze gevangen zitten in een gedwongen huwelijk is de kans op nieuwe trauma's groot.'

Om politiek gevoelige discussies te voorkomen kiest Nederland voor de makkelijke weg en worden kindhuwelijken hier erkend, mits ze zijn geregistreerd in het land van herkomst. Maar dat dit gedoogbeleid gevoelig ligt in politieke kringen blijkt wel uit een reactie van fractievoorzitter Richart Joling van de PvdA in de  gemeente Vlagtwedde. 'Als overheid staan wij dus toe dat deze meisjes seksueel misbruikt worden. Ik vind dat zeer verwerpelijk en zeer ernstig.'

Volgens Joling vragen er op dit moment gemiddeld tien kindbruiden per week asiel aan in Ter Apel. Hij baseert zijn uitspraken op bronnen binnen het COA. Joling tegen RTV Noord: ''Ik heb begrepen dat de medewerkers van het COA niet zo goed weten wat ze met de situatie aan moeten. Duidelijk beleid ontbreekt.
De kinderen mogen uiteindelijk zelf bepalen of ze hulp willen of samen met hun echtgenoot opgevangen willen worden.'

De Tweede Kamer wil de wet zo snel mogelijk aangepassen. Huwelijken die in het buitenland zijn afgesloten worden voortaan alleen erkend als beide partners 18 jaar of ouder zijn. De Eerste Kamer moet zich nog uitspreken over de wetswijziging. Dat gebeurt waarschijnlijk in november.

Provincie:
Tag(s):