maandag, 28. september 2015 - 14:22 Update: 29-09-2015 7:33

NASA: Er is stromend water op Mars

NASA meldt groot nieuws over Mars
Foto: NASA
NASA meldt groot nieuws over Mars
Foto: NASA
VS

Er is water op Mars. Dit grote nieuws is vandaag door wetenschappers opgetekend in het wetenschappelijke vaktijdschrift Nature Geoscience.

NASA kondigde eerder op de maandag al aan dinsdagmiddag met het grote nieuws te komen rond de rode planeet maar Nature Geoscience heeft het nieuws dus vandaag al bekendgemaakt.

Water

Het water is, weliswaar in kleine hoeveelheden, aantoonbaar vastgesteld door de wetenschappers. 'Het bepalen of vloeibaar water aanwezig is op het oppervlak van Mars staat centraal in het begrijpen van de hydrologische cyclus en de mogelijkheden voor bestaand leven op Mars', aldus de wetenschappers in Nature Geoscience.

Smelten

Tijdens de warme periodes stroomt er op het oppervlak van Mars langs steile wanden pekelwater. Het gaat maar om kleine hoeveelheden water die verzadigd zijn met zout. Doordat het dan warmer is op de planeet kan het zout, dat het smeltpunt oftewel de temperatuur waarbij water in ijs veranderd, het ijs doen smelten en ontstaat er water.

Tijdens een speciale persconferentie dinsdagmiddag zal NASA verder ingaan op de vondst. Voor geïnteresseerden zal NASA.tv live dinsdag dus verslag doen om 17.30 uur.    

 

Categorie:
Provincie:
Tag(s):