maandag, 28. september 2015 - 15:41 Update: 28-09-2015 15:47

Celstraffen tot 8 jaar voor cocaïnelijn uit Dominicaanse Republiek

Celstraffen tot 8 jaar voor cocaïnelijn uit Dominicaanse Republiek
Foto: Archief EHF
Haarlem

Maandag heeft de rechtbank in Haarlem de 47-jarige Eduard V. veroordeeld tot 8 jaar gevangenisstraf omdat hij als leider wordt gezien van een criminele organisatie die cocaïne smokkelde vanuit de Dominicaanse Republiek naar Nederland. dit meldt de rechtbank Noord-Holland maandagmiddag.

Ex-marechaussee

Tot deze criminele organisatie behoorden ook zijn mededaders, de 28-jarige Jeffrey B., die is veroordeeld tot 7 jaar gevangenisstraf en de 61-jarige Harry H., die is veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf. De 35-jarige ex-marechaussee, Ronald J., heeft een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden met een proeftijd van 2 jaren en een taakstraf van 240 uren tegen zich horen uitspreken wegens het schenden van zijn ambtsgeheim. 

De ex-marechaussee is vrijgesproken van deelname aan een criminele organisatie, omdat hij volgens de rechtbank niet actief betrokken was bij de invoer van cocaïne en niet gebleken is dat hij voor de informatie die hij gaf werd beloond. De 28-jarige Thierry S. heeft een gevangenisstraf van 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaren en een taakstraf van 240 uren opgelegd gekregen voor het samen met anderen invoeren van een hoeveelheid cocaïne.

Criminele organisatie

V. en B. wordt verweten dat zij samen met anderen bijna 30 kilogram cocaïne en samen met H. een onbekende hoeveelheid cocaïne naar Nederland hebben gebracht. Ook acht de rechtbank bewezen dat zij voor ten minste 2 andere transporten voorbereidingen hebben getroffen. 

Voor de transporten werd gebruik gemaakt van koeriers en afhalers, die de koeriers vanaf het moment van aankomst op de luchthavens Schiphol en Brussel begeleidden. B. ronselde de koeriers en afhalers en trof voorbereidingen voor hun reizen, zorgde dat ze werden geïnstrueerd en dat ze werden betaald.