maandag, 28. september 2015 - 15:52 Update: 28-09-2015 18:11

Sjoerd Marijne teleurgesteld na ontslag KNHB

Hockey bondscoach Marijne per direct weg bij Nederlands Elftal Dames
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Nieuwegein

Hockey bondscoach Marijne is maandag per direct opgestapt bij het Nederlands Elftal Dames. Dit meldt de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond (KNHB) maandagmiddag.

'Sjoerd Marijne heeft dit in onderling overleg met de KNHB besloten. Deze beslissing is genomen na diverse evaluatiegesprekken', aldus de KNHB.

Proces naar Rio

Zoals de KNHB gewend is, vinden na (titel)toernooien evaluaties plaats. Tijdens dergelijke evaluaties wordt niet alleen het resultaat maar vooral ook het proces dat tot prestaties van het Nederlands Elftal moet leiden, onder de loep genomen. Nadat beide partijen tot de conclusie kwamen dat er verschil van inzicht bestaat over het proces naar Rio, besloten de KNHB en Marijne het contract te beëindigen. Sjoerd Marijne had een overeenkomst tot en met de Olympische Spelen van Rio de Janeiro.

Om op lange termijn aan de top te blijven en de kans op het halen van een Olympische titel te vergroten, meent de KNHB dat een verandering in aanpak noodzakelijk is. Arno den Hartog, Technisch Directeur KNHB: “Dit was absoluut geen gemakkelijke beslissing. Wij realiseren ons ook terdege dat onder leiding van Sjoerd Marijne diverse prestaties werden geleverd.” 

Zo won het Nederlands Elftal Dames brons tijdens de Champions Trophy in Mendoza (Argentinië, 2014), werd een eerste plaats behaald tijdens de Hockey World League Semi Final in Brasschaat (België, 2015) en won het team zilver tijdens het EK in Londen (Engeland, 2015). Eerder werd Marijne Wereldkampioen met Jong Oranje Dames (2009) en Europees kampioen met Jong Oranje Heren (2014). 

Den Hartog: “Voor Sjoerd heb ik respect, we werkten eerder naar volle tevredenheid met elkaar samen. Ik waardeer zijn inzet gedurende de afgelopen periode zeer. Op basis van de laatste evaluaties werd voor beide partijen duidelijk dat dit besluit op weg naar Rio noodzakelijk was.” 

Sjoerd Marijne: “Op dit moment ben ik teleurgesteld. Het spreekt voor zich dat ik niets liever had gedaan dan mijn contract uitdienen. Na de directe kwalificatie voor Rio wilde ik met mijn ploeg presteren op de Olympische Spelen, maar de KNHB en ik constateerden dat er een verschil in inzicht was met betrekking tot de te voeren strategie. Dit heeft er helaas toe geleid dat er geen draagvlak was voor continuering. En omdat je alleen voor een hoofdprijs kunt gaan wanneer doelstellingen, plan van aanpak en acties op één lijn liggen, gaat de ploeg nu verder zonder mij.”

Maartje Paumen, aanvoerster van het Nederlands Elftal Dames: “Natuurlijk is het ontzettend vervelend dat we de route naar de Olympische Spelen van Rio, waarvoor we ons met Sjoerd kwalificeerden, niet kunnen afmaken. Je kunt alleen de weg naar Rio samen vervolgen als alle neuzen dezelfde kant op staan.”

Een automatisch gevolg van deze beslissing is dat het gehele begeleidingsteam op non-actief staat. De KNHB gaat nu op zoek naar een opvolger. Het eerstvolgende toernooi waaraan het Nederlands Elftal Dames deelneemt, is de Hockey World League Final van 5 tot en met 13 december 2015 in Rosario (Argentinië).

Categorie: