maandag, 28. september 2015 - 16:48 Update: 28-09-2015 17:34

Shell stopt met boren naar olie in Alaska na tegenvallende resultaten

Shell stopt met boren naar olie in Alaska na tegenvallende resultaten
Foto: Archief EHF
Rotterdam

Shell heeft besloten te stoppen met boren naar olie in Alaska. Dit heeft het concern maandag bekendgemaakt.

'Het besluit om te stoppen met zoeken naar olie op de Noordpool is fantastisch nieuws voor de natuur', meldt het Wereld Natuur Fonds (WNF) maandag. 'Het concern heeft jaren volgehouden dat het veilig kan boren in een van de laatste wildernissen op aarde. Maar vandaag gooit Shell eindelijk de handdoek in de ring, omdat de olieboringen ten noorden van Alaska te duur zijn en de resultaten tegenvallen', aldus het WNF Natuur Fonds. 

Het Wereld Natuur Fonds (WNF) heeft vanaf het begin gewaarschuwd dat veilig naar olie boren in het Arctisch gebied, zoals Shell claimt, niet bestaat. Het is technisch onmogelijk gelekte olie op te ruimen in een ruige zee vol ijsschotsen, pakijs en waar het een groot deel van het jaar aardedonker is. 

Een kleine olievlek kan al snel uitmonden in een ramp voor de unieke natuur met bijzondere dieren, zoals de ijsbeer, de walrus, de Groenlandse walvis en tal van zeevogels. Bovendien moet het grootste deel van de Noordpoololie in de grond blijven om de opwarming van de aarde binnen veilige grenzen te houden.

Opsteker

'Het is veelzeggend dat het grootste bedrijf ter wereld het voorlopig voor gezien houdt met olieboringen op de Noordpool', zegt Gert Polet. 'De financiële risico’s en tegenvallende boorresultaten die Shell als argumenten opvoert, wegen minder zwaar dan de onverantwoorde risico’s voor de natuur die het concern onbenoemd laat. Het vertrek van Shell is een geweldige opsteker voor de miljoenen mensen die hebben geprotesteerd tegen de Noordpoolplannen van Shell. We moeten Arctische olie niet willen, ook niet als de olieprijs weer stijgt. Dat besef zou bij de olie-industrie én overheden eindelijk moeten doordringen.'

Categorie:
Tag(s):