dinsdag, 29. september 2015 - 7:37

Patiënt voelt zich steeds minder thuis in ziekenhuis

Patiënt voelt zich steeds minder thuis in ziekenhuis
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Amsterdam

Nederlanders krijgen weer meer vertrouwen in de kwaliteit van de ziekenhuiszorg. Toch daalt het imago van ziekenhuizen over de hele linie. Met name op gastvrijheid blijven de scores dalen.

Dit blijkt uit grootschalig merkenonderzoek van Hendrik Beerda Brand Consultancy onder 6.850 respondenten. Ziekenhuizen door het hele land starten daarom initiatieven om de gastvrijheid op allerlei fronten te verbeteren. 

Kwaliteitsbeleving van ziekenhuizen verbetert

'Over de kwaliteit van de medische zorg en de deskundigheid van de artsen denkt de Nederlander sinds 2013 positiever. Na jaren van afnemende waardering groeit het vertrouwen in artsen en verpleegkundigen. En mede door de vele nieuwbouwprojecten en renovaties worden de ziekenhuisgebouwen ook beter beoordeeld', verklaart merkadviseur Hendrik Beerda.

'Ziekenhuizen moeten inzetten op gastvrijheid'

Aan de steeds groter wordende ziekenhuiscomplexen kleven ook nadelen, stelt Beerda. 'Nieuwe ziekenhuizen zijn tegenwoordig een labyrint van talloze zorginstellingen. Hoewel het efficiënt is om alle zorgdisciplines te bundelen, blijkt dat dit een belangrijke impact heeft op de gastvrijheid. Mensen voelen zich minder welkom. Ook in de informatievoorziening en het ziekenhuiseten heeft men weinig fiducie. Verder wordt de Nederlander steeds kritischer over de vriendelijkheid van het ziekenhuispersoneel.'
Toch ziet Beerda ook pluspunten in de markt: 'Gelukkig komt een aantal ziekenhuizen in actie om de patiënt een prettiger verblijf te bezorgen. In het Westfriesgasthuis in Hoorn kunnen de patiënten bijvoorbeeld gebruikmaken van Ipads om tv te kijken, de krant te lezen of ziekenhuisinformatie te bekijken. En sterrenkok Ron Blaauw stelt het menu samen.

Dankzij de nieuwe voorzieningen kreeg het ziekenhuis dit jaar de Gastvrijheid Award. Een ander voorbeeld is het Rotterdamse Oogziekenhuis dat uitgebreid onderzoek deed naar de angsten van patiënten. Op basis van het onderzoek biedt het ziekenhuis rustgevende muziek tijdens behandelingen en beeldende kunst in het gebouw. Ik verwacht dat we komende jaren veel meer van dit soort initiatieven gaan zien.' 

Categorie:
Tag(s):