dinsdag, 29. september 2015 - 8:56 Update: 30-09-2015 9:57

Studententeam TU Delft winnen internationale prijs met 3D bacterieprinter

Studententeam TU Delft in de prijzen met bacterieprinter
Foto: Screenshot Youtube
Delft

Studenten van de TU Delft zijn flink in de prijzen gevallen bij de International Genetically Engineered Machine (iGEM) wedstrijd in Boston. Met hun project “Biolinker”, een 3D printer van K’NEX waarmee laagjes bacteriën geprint kunnen worden, wonnen zij de overall prijs en zijn daarmee het beste team van de wereld. Daarnaast wonnen ze nog drie extra prijzen: beste hardware project.

Met de printer maakt het studententeam op een efficiënte wijze biofilms, laagjes met bacteriën. Deze kunnen dienen als testmateriaal voor onderzoek naar deze (soms) schadelijke laagjes, waarvan tandplak een bekend voorbeeld is.

Printen met bacteriën

De iGEM-competitie is een jaarlijkse, wereldwijde studentenwedstrijd op het gebied van de synthetische biologie. Het iGEM team van de TU Delft richt zich dit jaar op het 3D-printen van biofilms, dunne laagjes met bacteriën. Het team van negen studenten stopt de bacteriën simpel gezegd in een printer, die de bacteriën vervolgens in nette laagjes weer uitprint. Met hun printer (gemaakt van K’NEX) kunnen ze met behulp van een hydrogel de bacteriën in laagjes ’uitprinten’.