dinsdag, 29. september 2015 - 12:08 Update: 29-09-2015 15:15

Inval bij Nederlands kantoor Uber

Doorzoeking bij Uber
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Amsterdam

De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT-IOD) heeft vandaag in Amsterdam het kantoor van Uber doorzocht. Er is administratie in beslag genomen. Het strafrechtelijk onderzoek staat onder leiding van het Arrondissementsparket Amsterdam en het Functioneel Parket.

Uber  wordt verdacht van het overtreden van de Wet personenvervoer 2000 in georganiseerd verband. Uber maakt het via de 'app' UberPOP mogelijk om taxiritten te boeken bij particulieren die zich als taxichauffeur aanbieden zonder vergunning in hun eigen auto (zonder blauw kenteken). De diensten van UberPOP worden aangeboden in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht.  De ritten worden betaald via credit cards waarbij Uber vermoedelijk een deel van de ritprijs houdt , de rest wordt doorbetaald aan de particuliere chauffeurs.

Veiligheid en concurrentievervalsing

Het aanbieden van taxidiensten zonder vergunning is verboden. De aanpak van illegale taxi’s (snorders) is een prioriteit binnen het taxibeleid van de overheid. Doel is de klant te beschermen en concurrentievervalsing tegen te gaan. Een vergunning wordt alleen verleend wanneer chauffeurs en de voertuigen aan bepaalde vereisten voldoen. Die vereisten zijn er om de veiligheid van de klant te waarborgen.

Sinds de lancering van UberPOP heeft de ILT het bedrijf 450.000 euro aan dwangsommen opgelegd. Het vermoeden is dat UberPOP desondanks door is blijven gaan met het overtreden van de Wet personenvervoer 2000.

Provincie:
Blik op 112: