dinsdag, 29. september 2015 - 14:10 Update: 29-09-2015 15:06

4 jaar cel voor doodrijden baby in Lutten

4 jaar cel en 12 jaar rijontzegging voor doodrijden baby in Lutten
Foto: Archief EHF
Lutten

De dronken bestuurder die op 12 maart 2015 een vader en zijn baby aanreed in Lutten is door de rechtbank Overijssel veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf en de maximale rijontzegging van 10 jaar. De vijf weken oude baby overleed aan zijn verwondingen, de vader raakte zwaargewond.

De aanrijding gebeurde in de proeftijd van een eerdere veroordeling voor dronken rijden. Daarom moet de man ook een voorwaardelijke celstraf van 1 maand uitzitten en krijgt hij nog 2 jaar rijontzegging. Ook krijgt hij zijn auto niet terug.

De rechtbank oordeelt dat de 51-jarige man uit Lutten schuldig is aan de aanrijding en aan het doorrijden na de aanrijding. De man heeft zeer onvoorzichtig, onoplettend en onachtzaam gereden. Hij reed uiterst rechts over de weg en daarbij gedeeltelijk over de fietsstrook.

De bestuurder wordt aangerekend dat hij de vader en de kinderwagen niet op tijd zag en niet reageerde om de aanrijding te voorkomen, ook al stond de vader gedeeltelijk op de fietsstrook. Uit de reconstructie bleek dat het wel mogelijk was om te reageren. De rechtbank gaat er van uit dat de aanwezigheid van alcohol in het bloed van de man een vertragende rol in de reactiesnelheid heeft gespeeld.

Drie keer teveel alcohol

De man kwam uit het café en reed met driemaal de toegestane hoeveelheid alcohol op naar huis. Volgens verschillende getuigen was hij onvast ter been toen hij het café verliet en leek niet in staat om een auto te besturen. Dat de man toch in zijn auto is gestapt, is des te kwalijker gezien zijn eerdere veroordelingen voor rijden onder invloed.