woensdag, 30. september 2015 - 8:33 Update: 30-09-2015 10:54

Pittig ProRail-debat met staatssecretaris Mansveld krijgt nog vervolg

Positie Mansveld onzeker na pittig ProRail-debat
Foto: RVD
Den Haag

De positie van Mansveld blijft onzeker nadat de Tweede Kamer dinsdagavond het ProRail-debat met de staatssecretaris opschortte. Dit melden verschillende media woensdag.

De Kamer was niet tevreden over de uitleg die Mansveld gaf over het mogelijk tekort van 475 miljoen bij spoorbedrijf ProRail. Mansveld moet nu vertrouwelijke documenten van ProRial naar de Kamer sturen en er komt een onafhankelijk onderzoek naar de tekorten en risico's van de uitgaven van de spoorbeheerder.

Hoewel Mansveld de toezegging deed de Kamer de vertrouwelijke stukken te doen toekomen, gaf ze tegelijkertijd aan deze toezegging 'onverstandig' van zichzelf te vinden. De Kamer wil pas verder debatteren als Mansveld de aanvullende stukken, de notulen van een aandeelhoudersvergadering van ProRail, heeft aangeleverd. NOS-verslaggever Joost Vullings: 'Dat is heel uitzonderlijk en zegt genoeg over het vertrouwen van de Kamer in de staatssecretaris.' Verder laat Vullings weten dat hij de houding van de staatssecretaris tijdens het debat 'erg formeel, erg stijf' vindt. Vullings: 'Ze bleef benadrukken dat de Staat slechts aandeelhouder is van ProRail en dus geen directe invloed heeft op het bedrijf. Dat zorgde voor irritatie bij de Kamer.'

De PVV diende tijdens het debat nog een motie van wantrouwen in, maar slaagde er niet in om andere partijen mee te krijgen, ondanks de kritiek die zij op Mansveld hebben. De andere partijen willen eerste de antwoorden van de staatssecretaris en het vervolg van het debat afwachten.