woensdag, 30. september 2015 - 9:14 Update: 30-09-2015 9:55

Meer ouderen met brandwonden door langer thuis wonen

'Verdubbeling aantal slachtoffers brandwonden onder ouderen'
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Groningen

Het aantal slachtoffers onder 70-plussers en 80-plussers met derdegraads brandwonden, waarbij grote delen van het lichaam zeer ernstig zijn verbrand, is de afgelopen acht jaar alleen al in het Brandwondencentrum Groningen met 50 procent toegenomen.

Dat stelt de Brandwonden Stichting na onderzoek van cijfers bij brandwondencentra. 

”Je kunt dit aantal gerust doortrekken naar de andere brandwondencentra in Rotterdam en Beverwijk”, zegt Sonja Scholten, brandwondenarts in Groningen. ”Het gaat om zeer zwaar letsel als gevolg van koken, heet water, kachels en omgevallen kaarsen. Senioren die meer dan 50 tot 60 procent diep verbrand zijn, hebben nauwelijks overlevingskans”, concludeert Scholten. ”Zo’n 7 procent van de ouderen boven de 70 jaar overlijdt aan de gevolgen van brandletsel.”

In het Brandwondencentrum Groningen neemt het aantal oudere senioren met brandletsel opvallend toe. ”Afgelopen jaren ging het vooral om 70-plussers. Dit jaar zijn al acht 80-plussers opgenomen. Het betreffen in de meeste gevallen verbrandingen door het contact met vuur”, zegt Scholten. In werkelijkheid ligt het aantal in deze leeftijdscategorie landelijk veel hoger.

Niet alle slachtoffers komen naar de brandwondencentra. ”Een nog grotere categorie belandt in reguliere ziekenhuizen of wordt poliklinisch behandeld.” Volgens directeur Rob Baardse van de Nederlandse Brandwonden Stichting is het nu alle hens aan dek. 

De oorzaak ligt volgens de stichting dat steeds meer ouderen noodgedwongen thuis moeten blijven wonen.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):