woensdag, 30. september 2015 - 10:13 Update: 30-09-2015 10:14

Raddraaiers kunnen rekenen op 8 weken reisverbod op alle tramlijnen regio Rotterdam

Foto van tram halte RET Rotterdam | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Rotterdam

Raddraaiers in het OV kunnen vanaf 1 oktober tot een periode van maximaal 8 weken een reisverbod krijgen op alle tramlijnen in de regio Rotterdam. De RET werkt vanaf 2008 met het OV-reisverbod als ultieme maatregel om raddraaiers uit het OV te weren.

Het aantal incidenten dat leidde tot een OV-reisverbod op de tramlijnen 2, 23 en 25 daalde van 134 in 2013 naar 114 in 2014.

Wethouder Joost Eerdmans (Veiligheid): “Bij onacceptabel gedrag zoals spugen, bedreigen en mishandelen van RET-medewerkers past maar een maatregel: een OV-reisverbod. Het OV-reisverbod kan vanaf 1 oktober op alle tramlijnen gegeven worden. De boodschap van deze maatregel is duidelijk: dit gedrag tolereren we niet in Rotterdam. De strafmaat voor spugen is verhoogd van 2 naar 4 weken.“
Ook RET directeur Pedro Peters is tevreden: "Uitbreiding van een effectieve maatregel in ons totaal aan veiligheidsmaatregelen is goed nieuws! Om goed te kunnen toezien op het naleven van uitgeschreven OV-reisverboden, hebben onze conducteurs en controleurs een app op hun tablet zodat ze direct alle informatie krijgen over de OV-verboddragers op hun tramlijn."

OV-reisverbod

In 2008 is de RET gestart met de invoering van een OV-reisverbod om echte raddraaiers uit het OV te weren. In 2008 is begonnen met tramlijn 2, in 2009 kwam daar tramlijn 23 bij en in 2013 tramlijn 25. Een OV-reisverbod wordt uitgegeven voor de periode van 2 tot maximaal 8 weken. Het OV-verbod wordt gegeven bij spugen, vernieling, bedreiging met en zonder geweld en mishandeling van RET-medewerkers.

Verhoging strafmaat voor spugen

Met het uitbreiden van het OV-reisverbod op alle tramlijnen is ook de strafmaat voor het spugen verhoogd. Waar men eerder een OV-reisverbod voor 2 weken kreeg, is dit nu verhoogd naar de duur van 4 weken.