woensdag, 30. september 2015 - 11:49 Update: 30-09-2015 14:55

Albert Heijn en Jumbo halen frisdrank met verboden emulgator van het schap

Verboden emulgator in frisdranken bij Albert Heijn en Jumbo
Foto: fbf
Amsterdam

Albert Heijn en Jumbo halen twee frisdranken met gebromeerde plantaardige olie uit hun winkelschappen. Dit hebben zij foodwatch laten weten. Het is in Europa verboden om deze emulgator in levensmiddelen te gebruiken.

foodwatch ontdekte de verboden emulgator in de frisdranken Mountain Dew Voltage en Mountain Dew Red Code. Gebromeerde plantaardige olie hoopt op in het lichaam en onderzoeken wijzen erop dat consumptie zou kunnen leiden tot hartproblemen, gedragsproblemen en verminderde vruchtbaarhe

Daarnaast zijn er meldingen dat bij hoge consumptie zenuwaandoeningen, geheugenverlies en ontstekingen kunnen optreden. Broomhoudende verbindingen staan ook wel bekend om het gebruik als vlamvertragers. foodwatch is verbaasd dit soort stoffen nog aan te treffen in supermarkten: “Het is verontrustend dat dit soort illegale producten kennelijk door de veiligheidschecks van de grootste supermarkten van Nederland komen en ongestoord in het winkelschap belanden.”

foodwatch maakte dinsdagochtend melding bij Albert Heijn en Jumbo van de verboden stoffen in de twee frisdranken en verzocht de supermarkten binnen 24 uur actie te ondernemen. Jumbo reageerde nog dezelfde dag met een recall en een kassablokkade bij 150 van haar winkels die de frisdranken verkochten. Albert Heijn reageerde een dag later bij monde van brancheorganisatie CBL dat ‘de producten uit de handel worden genomen’ maar noemt daarbij geen termijn. Ten tijde van versturing van het persbericht stonden de frisdranken met de verboden emulgator nog in de webshop van Albert Heijn. foodwatch is tevreden met de kordate reactie van Jumbo maar ook verbaasd dat deze frisdranken door de voedselveiligheids-checks van Albert Heijn en Jumbo zijn gekomen. Het illegale additief stond gewoon vermeld als ingrediënt op de verpakking van de twee frisdranken die uit Amerika waren geïmporteerd.

Gebromeerde plantaardige olie is een emulgator die oliën zoals in citrusvruchten in een drank opgelost houdt. Zonder emulgator gaat de olie drijven. In de gehele Europese Unie geldt een verbod op het gebruik van gebromeerde plantaardige olie als levensmiddelenadditief. Ook in de Verenigde Staten is het middel omstreden. In 1970 verdween de emulgator van de lijst “generally recognised as safe” en kreeg een tijdelijke toelating, die het echter nog steeds heeft. Na maatschappelijke discussie beloofden voedselfabrikanten, zoals Coca-Cola en PepsiCo, in 2014 ook daar gebromeerde plantaardige olie in de toekomst uit hun producten te gaan weren. Mountain Dew is een merk van PepsiCo maar bevat nog steeds de omstreden emulgator.

Gebromeerde plantaardige olie is in Europa verboden als levensmiddelenadditief op grond van verordening EG 1333/2008. Artikel 4 stelt dat alleen de additieven in bijlage II en III als additief mogen worden gebruikt. Gebromeerde plantaardige olie staat niet in deze lijsten. Artikel 5 verbiedt het gebruik of in de handel brengen van een niet toegelaten additief of product met zo’n additief.

 

Categorie: