woensdag, 30. september 2015 - 12:37 Update: 30-09-2015 13:03

'ING beschuldigd van betrokkenheid bij witwassen en belastingfraude'

'ING beschuldigd van betrokkenheid bij witwassen en belastingfraude'
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Een financier uit Amsterdam heeft aangifte gedaan tegen ING omdat de bank via zijn bedrijf honderden witwastransacties mogelijk zou hebben gemaakt.

De bank zou niets hebben gedaan om het verdachte geldverkeer tegen te gaan, ondanks een 'ernstig vermoeden van betrokkenheid bij witwassen en belastingfraude'. Dit schrijft de Volkskrant woensdag. 

Het gaat om de 71-jarige financier Sam van Doorn die met oud-compagnon Erwin de Ruiter een trustbedrijf runde. Deze ex-compagnon zou via dit gezamenlijke gerunde trustbedrijf grote sommen geld naar belasting paradijzen hebben weggesluisd. Volgens Van Doorn is er op die manier 123 miljoen euro witgewassen. Sam van Doorn is ervan overtuigd dat ING op de hoogte was van het witwassen.

Volgens de advocaat van Van Doorn, Robert Hein Broekhuijsen is de  ING transacties is blijven uitvoeren terwijl de bank  genoeg gegevens had om 'een ernstig vermoeden van betrokkenheid bij witwassen en belastingfraude' te hebben. Dat zou onder meer blijken uit een verdachte transactie in 2006 waarbij ING geld via de Britse bank Barclays wilde overmaken. Barclays weigerde omdat informatie ontbrak en de 'economische reden' voor de overboeking onduidelijk was, zo blijkt uit het strafdossier.

De Ruiter woont in Dubai en ontkent de beschuldigingen. ING is op de hoogte van aangifte maar wil geen commentaar geven. Naast De Ruiter zijn tien andere personen en vijftien ondernemingen onderwerp van het justitieonderzoek.

Categorie:
Tag(s):