woensdag, 30. september 2015 - 13:35 Update: 30-09-2015 17:42

Doeken bruidspaar van Rembrandt worden niet gescheiden

Nederland en Frankrijk kopen samen twee Rembrandts en ruilen ze uit
Den Haag/Parijs

Nederland en Frankrijk kopen samen de twee schilderijen van Rembrandt voor ieder 80 miljoen euro aan. Dit meldt het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW) woensdag.

'Minister Bussemaker en haar Franse collega Pellerin kondigen met grote vreugde aan dat Nederland en Frankrijk samen de twee portretten die Rembrandt van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit schilderde, zullen aankopen', aldus OCW.

Rijksmuseum en Louvre

Beide ministers hebben de afgelopen maanden nauw samengewerkt om een overeenkomst te bereiken, waardoor de schilderijen afwisselend in het Rijksmuseum en in het Louvre tentoongesteld zullen worden. De eigenaars hebben hun instemming met deze gezamenlijke aankoop bevestigd. De ministers danken hen hartelijk daarvoor.

Schilderijen niet gescheiden getoond

Uitgangspunt is en blijft dat deze zeer uitzonderlijke huwelijksportretten altijd samen te bewonderen zijn in het publieke domein, afwisselend in het Rijksmuseum en in het Louvre, zodat de schilderijen voor een breed publiek – van jong tot oud – toegankelijk zijn.

Bussemaker en Pellerin zijn verheugd dat dit betekenisvolle initiatief tot een goed einde is gebracht, waarmee gegarandeerd is dat de werken op Europese bodem blijven, in Nederland en in Frankrijk, en dat zij worden getoond aan het publiek in twee van de belangrijkste musea ter wereld.

De gezamenlijke verwerving van deze onschatbare kunstwerken zal de samenwerking tussen het Rijksmuseum en het Louvre versterken en laat zien hoe waardevol de warme culturele banden tussen Nederland en Frankrijk zijn.