woensdag, 30. september 2015 - 14:14 Update: 30-09-2015 14:22

IKEA topdesigner Piet Hein Eek gaan samenwerken

IKEA topdesigner Piet Hein Eek gaan samenwerken
Foto: Ikea
Amsterdam

Topontwerper Piet Hein Eek en IKEA starten een langdurige samenwerking waarin de Nederlandse ontwerper en het woonwarenhuis elkaar inspireren en van elkaar willen leren. Dit heeft IKEA bekendgemaakt.

JASSA

Een eerste spannende zoektocht leidt tot een aantal producten in de limited designcollectie JASSA. In deze collectie staat onder andere het duurzame en robuuste materiaal rotan centraal. Met de producten in de JASSA collectie zetten Eek en IKEA samen een nieuwe stap in het toegankelijk maken van design voor zoveel mogelijk mensen. Na de bijdrage van Eek aan de JASSA collectie, die medio 2017 verwacht wordt, volgt er later nog een gezamenlijke collectie. 

Het is de eerste keer dat Piet Hein Eek producten ontwerpt voor het woonwarenhuis. Hij staat bekend om zijn originele designs, die zich kenmerken door verrassend materiaalgebruik. Eek gelooft dat ‘imperfectie’ de sleutel is tot een geweldig ontwerp. De eerste collectie, waarin producten van Piet Hein Eek zijn opgenomen, kenmerkt zich dan ook door deze filosofie in combinatie met de IKEA gedachte om designproducten voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk te maken. 

Piet Hein Eek herkent zich in de Democratic Design methode van IKEA. Hij vertelt: 'Ontwerpen voor IKEA is eigenlijk het tegenovergestelde van wat ik normaliter doe. Ik maak slechts enkele producten voor een paar mensen, terwijl IKEA dit juist voor zoveel mogelijk mensen doet. Maar het ontwerpproces dat we beiden hanteren is gelijk. We denken efficiënt na over ieder aspect van het eindproduct en maken daarin zoveel mogelijk gebruik van duurzame materialen. Daarom is deze samenwerking zowel leerzaam als inspirerend voor ons beiden.'

Provincie: