donderdag, 1. oktober 2015 - 13:43 Update: 01-10-2015 15:17

OM geeft verslaggeefster 300 euro boete voor geweerparaplu

Verslaggeefster krijgt 300 euro boete voor 'geweerparaplu'
Foto: Politie
Amsterdam

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een verslaggeefster van het programma Editie.nl een strafbeschikking van 300 euro aangeboden. De vrouw liep op 23 september door het Centraal Station van Amsterdam met een paraplu die op een geweer leek. Volgens het OM heeft de verslaggeefster zich schuldig gemaakt aan overtreding van de wet wapens en munitie omdat ze een nepwapen bij zich droeg.

De paraplu was zwart van kleur, ruim een meter lang met een tot geweerkolf  gevormd handvat. Aan de voorzijde leek de paraplupunt op een loop met een richtmiddel. Van een afstand was deze paraplu volgens het OM niet van een echt geweer te onderscheiden. Uit de verklaring van de verslaggeefster blijkt dat zij een reportage maakte over voorwerpen waarop wapens zijn afgebeeld, zoals telefoons en paraplu’s. Volgens haar was het duidelijk dat het om een paraplu ging. Ze geeft aan nooit de intentie te hebben gehad mensen bang te maken.

Kort voor haar aanhouding heeft ze gesproken met een politievoorlichter die haar heeft gemeld dat een geweerparaplu tot paniek kan leiden en onrust kan veroorzaken. Mensen zouden het nepwapen niet kunnen onderscheiden van een echt vuurwapen en de politie waarschuwen. De politie reageert altijd op dit soort meldingen, al dan niet met de inzet van een arrestatieteam.

Volgens het openbaar ministerie heeft  de verslaggeefster op geen enkel moment gemeld dat ze van plan was met een geweerparaplu op het Centraal Station te gaan lopen. Ondanks de waarschuwing van de politie is ze met een geweerparaplu naar Centraal Station gegaan. Ze heeft daarbij zichzelf en omstanders in gevaar gebracht. Handhavers die haar door het station zagen lopen hebben bijstand van de politie gevraagd omdat zij dachten dat de vrouw een wapen bij zich droeg.

Op 14 september hield de politie een 30-jarige Griek aan op het Centraal Station met een soortgelijke geweerparaplu. Dat was de verslaggeefster ook gemeld. De Griekse toerist is eveneens een strafbeschikking opgelegd van 300 euro die hij direct heeft betaald.

 

Provincie:
Blik op 112: