vrijdag, 2. oktober 2015 - 9:13 Update: 02-10-2015 20:58

Driekwart Nederlanders positief over democratie maar stuk minder over politici

Nederlanders positief over democratie
Foto: Archief EHF
Den Haag

Drie op de vier Nederlanders is positief over de democratie in Nederland. Over de politiek zijn veel Nederlanders minder tevreden. Dit blijkt vrijdag uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Bij het woord democratie denken veel Nederlanders aan vrijheid. Van de Nederlanders vindt 93 procent een democratie de beste vorm van regeren die er bestaat. In de eerste helft van dit jaar zei 73 procent van de ondervraagden dat de democratie voldoende functioneert in Nederland.

Politici luisteren niet

Minder te spreken is men over de politiek. Uit het SCP-rapport blijkt dat veel van de Nederlanders vinden dat politici niet luisteren naar de gewone mensen. Daarnaast vindt men dat er te veel gepraat wordt en te weinig gedaan wordt. De politici gaan volgens de ondervraagden veelal hun eigen gang en handelen uit eigen belang.

'In principe ligt alles al vast'

Een vrouw van 31 die toelicht waarom ze in het onderzoek in 2015 een 4 geeft voor het functioneren van de democratie: “Je kunt stemmen wat je wilt maar in principe ligt alles al vast. Wat de heren en dames willen, gaat ook gebeuren.” Een man van 35 die ook een 4 toelicht: “De beloftes, van alles wat gezegd wordt, daar zie je niks van terug.” 

Provincie:
Tag(s):