vrijdag, 2. oktober 2015 - 9:39 Update: 02-10-2015 12:06

Advocaat Volkert van der G. klaagt reclassering aan voor smaad en laster

Reclassering aangeklaagd door advocaat Volker van der G.
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Advocaat Willem Jebbink heeft namens zijn cliënt Volkert van der G. aangifte gedaan tegen de reclassering. De organisatie zou zich volgens de advocaat schuldig hebben gemaakt aan smaad, laster en schending van de geheimhoudingsplicht. Dit zegt Jebbink in een interview met de Volkskrant.

Een woordvoerder van de reclassering zei vorige week in een uitzending van Brandpunt Reporter dat Van der G. het mediaverbod had overtreden door de in scene gezette foto’s in De Telegraaf. Achteraf bleek dat de overheid had aangedrongen op het maken van de foto’s om een einde te maken aan de ‘jacht’ op de eerste foto van de moordenaar van Pim Fortuyn.

Volgens Jebbink heeft de reclassering een verkeerde voorstelling van zaken gegeven, terwijl men wist dat het anders zat. ‘Daar komt bij dat die woordvoerster niet had mogen praten over een lopende zaak. Op schending van de geheimhoudingsplicht staat een jaar gevangenisstraf. De reclassering was medeaanstichter van alle ophef. Ze hebben de reïntegratie van Volkert niet bevorderd maar juist tegengewerkt. Hij is gebaat bij rust’, aldus Jebbink.

De uitzending van Brandpunt veroorzaakte een golf van woede. Ondanks dat critici hem de aangifte niet in dank zullen afnemen, zet de advocaat toch door. ‘'De ophef van de afgelopen weken is niet door Volkert veroorzaakt, maar door Reporter en de reclassering. Dat hij is veroordeeld, maakt hem nog niet rechteloos en vogelvrij. Voor hem is dit een laatste redmiddel.'