vrijdag, 2. oktober 2015 - 10:30 Update: 02-10-2015 18:18

'Hooftstraat na berging bouwkranen zo snel mogelijk weer bereikbaar'

Alphen aan den Rijn

In Alphen aan den Rijn is vrijdagochtend met succes de eerste van de twee omgevallen bouwkranen zonder problemen geborgen. Dit heeft de gemeente Alphen aan den Rijn vrijdagmiddag laten weten.

'Vanochtend vroeg werd gestart met het bergen van de grote omgevallen kraan, de zogenaamde AC700. Zowel de losgemaakte giek als de onderwagen zijn op het ponton geplaatst en klaar om te worden afgevoerd', aldus de gemeente. 

De berger is de rest van de dag onder andere bezig met het bergen van de ballastblokken die nu op de bodem van de Oude Rijn liggen. Hierbij worden duikers ingezet die de ballastblokken aan de drijvende bok vastmaken die ze op het ponton hijst. Ook vinden er voorbereidende werkzaamheden plaats om maandag de kleinere omgevallen kraan te hijsen en op een van de pontons te plaatsen.

‘Mammoet / Hebo hebben vandaag bewezen dat zij gedegen te werk gaan. Dat geeft ons vertrouwen dat ook de berging van de tweede kraan en het brugdek goed verlopen en de meeste bewoners zo snel mogelijk weer terug naar huis kunnen’ aldus wethouder Tseard Hoekstra.

Het hoogheemraadschap van Rijnland is nauw betrokken bij de werkzaamheden om de kwaliteit van het water en de doorstroming te monitoren. Een zogenaamd ‘skimmer vaartuig’ is aanwezig als waterverontreiniging optreedt. Ook anticipeert Rijnland structureel op het weer.

Hooftstraat na berging zo snel mogelijk weer bereikbaar

De gemeente wil dat na de berging de Hooftstraat zo snel mogelijk berijdbaar en de Oude Rijn bevaarbaar wordt gemaakt. Hiervoor is het nodig dat kades en wegdek geïnspecteerd worden op veiligheid en zo nodig worden hersteld. De gemeente is hiervoor met eigenaren en bewoners in overleg over het veilig stellen van persoonlijke bezittingen tijdens en na de berglng.