vrijdag, 2. oktober 2015 - 11:38 Update: 02-10-2015 21:27

Amsterdammer opgepakt vanwege betrokkenheid bij 2 liquidaties

Amsterdammer aangehouden voor hulp bij liquidaties
Foto: Bon
Rotterdam

De politie heeft op last van de officier van justitie in Rotterdam maandag 21 september een 30-jarige man uit Amsterdam aangehouden die wordt verdacht van betrokkenheid bij twee moorden en twee pogingen tot moord. Dit heeft het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag bekendgemaakt.

Liquidatie Nieuwegein en Steenbergen

Bij de liquidaties van een 34-jarige man in juni 2013 in Nieuwegein en een 68-jarige man in het Brabantse Steenbergen in april 2014 zou de man betrokken zijn geweest en bij de poging tot moord op een 49-jarige Hagenaar, eveneens in april 2014. De verdachte is na een langdurig onderzoek in beeld gekomen, onder andere op grond van telecomgegevens. Hij wordt er niet van verdacht de daadwerkelijke schutter te zijn geweest.

Begin dit jaar maakten politie en OM in Rotterdam bekend dat de moord op de man in Steenbergen, en een eerdere poging op hetzelfde slachtoffer, vermoedelijk te maken had met een door de opsporingsdiensten onderschepte partij cocaïne in de Rotterdamse haven in december 2013.  Dat was de reden dat het onderzoek in die zaak overging naar de recherche in Rotterdam. Vervolgens ontdekte de recherche dat er een link kon worden gelegd met de lopende onderzoeken in Midden-Nederland en Den Haag.

De onderschepte partij cocaïne wordt ook in verband gebracht met de moord in Berkel en Rodenrijs op Rob Zweekhorst op nieuwjaarsdag 2014. Die was vermoedelijk slachtoffer van een persoonsverwisseling. Er zijn geen aanwijzingen dat de Amsterdammer bij die moord betrokken is.

De aanhouding van de Amsterdammer kon volgens het OM in verband met het onderzoek niet eerder bekendgemaakt worden. Hij zit sindsdien vast. Het onderzoek wordt voortgezet. De rechtbank beslist volgende week over verlenging van de voorlopige hechtenis.

Provincie: