vrijdag, 2. oktober 2015 - 14:47 Update: 02-10-2015 17:18

Eerste 800 vluchtelingen naar Nederlands grootste vluchtelingenopvang bij Nijmegen

Grootste opvang in Nederland ontvangt vrijdag eerste 800 vluchtelingen
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Heumen/Nijmegen

Vrijdagmiddag zijn in Heumensoord, de grootste tijdelijke noodopvang voor vluchtelingen in Nederland bij Nijmegen met een capaciteit van 3.000 personen, de eerste 800 vluchtelingen opgevangen. Dit meldt de gemeente Nijmegen vrijdag.

Heumensoord

'Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft de gemeenten Nijmegen en Heumen laten weten dat vanaf vrijdagmiddag 2 oktober de eerste 800 vluchtelingen verwacht worden op de noodopvanglocatie Heumensoord. De komende weken wordt verder gebouwd aan de overige plaatsen', aldus de gemeente Nijmegen. 

Met de komst van de eerste vluchtelingen op Heumensoord zijn er ook personeel en ondersteunende diensten aanwezig. De medewerkers op de opvanglocatie parkeren hun auto’s op maandag tot en met vrijdag bij Sportpark Union (de Kluis) in Malden en in de weekenden op het universiteitsterrein aan de Heyendaalseweg in Nijmegen. Vanaf deze parkeerplaatsen rijdt er een pendelbus naar de opvanglocatie op Heumensoord.

De bouw kan nog leiden tot meer verkeer. Om dit in goede banen te leiden, worden verkeersregelaars ingezet Het terrein waar de asielzoekers tijdelijk opgevangen worden, is niet toegankelijk voor bezoekers.

Omwonendenoverleg 

Er komt een omwonendenoverleg dat met het COA in gesprek gaat over de ontwikkelingen op en rond het terrein. Ook de gemeenten zullen hierbij aanschuiven. De eerste bijeenkomst van het omwonendenoverleg vindt plaats op donderdag 8 oktober. Als u zich daarvoor heeft opgegeven, ontvangt u een uitnodiging. Op donderdagavond 17 en vrijdagmiddag 18 september waren er al informatiebijeenkomsten.

Afspraken

Op 15 september 2015 besloten burgemeesters en wethouders van beide gemeenten om mee te werken aan een een tijdelijke opvangvoorziening op Heumensoord om te helpen bij de opvang van de grote stroom vluchtelingen uit met name Syrië, Eritrea, Irak en Afghanistan. In Heumensoord kunnen maximaal 3000 vluchtelingen terecht.

Lees alles over:
Provincie: