vrijdag, 2. oktober 2015 - 16:32 Update: 02-10-2015 19:28

Babymelkpoeder is het belangrijkste Nederlandse exportproduct naar zowel China als Hong Kong

Voor 1,1 miljard euro aan babymelkpoeder naar China geëxporteerd
Foto: Archief EHF
Den Haag

Babymelkpoeder is het belangrijkste Nederlandse exportproduct naar zowel China als Hong Kong. Dit meldt het CBS vrijdag.

'Vooral door de toegenomen belangstelling vanuit deze twee landen nam ook de totale uitvoer van babymelkpoeder toe. De uitvoerwaarde van babymelkpoeder vanuit Nederland naar China en Hong Kong samen is in tien jaar tijd bijna vijftig keer zo hoog geworden', aldus het CBS.

In de eerste zeven maanden van 2015 is voor 1,1 miljard euro aan melkpoeder geëxporteerd. Dit is zeven keer zoveel als in 2005. Twee derde van de babymelkpoeder heeft als bestemming China of Hong Kong. 

Melkpoederschandaal in 2008

Het gezamenlijke aandeel van China en Hong Kong in de Nederlandse exportwaarde van babymelkpoeder nam toe van 10 procent in 2005 tot 67 procent in 2015. Vrijwel de gehele groei heeft plaatsgehad sinds 2008, het jaar dat een melkpoederschandaal in China uitbrak waarbij baby’s overleden door melk die was aangelengd met giftig melamine. 

Sindsdien vertrouwen veel Chinezen hun eigen fabrikanten niet meer en is er veel vraag naar babymelkmelkpoeder uit andere landen. Nederland is op dit moment de belangrijkste leverancier van babymelkpoeder voor China en Hong Kong. Ook een groot deel van de export naar Hong Kong komt uiteindelijk in China terecht.

Categorie:
Provincie: