zaterdag, 3. oktober 2015 - 20:03 Update: 03-10-2015 21:47

VS biedt excuses aan voor bombardement op ziekenhuis

foto van straaljager | fbf
Foto: fbf
Kunduz

De Amerikaanse generaal John F. Campbell heeft zaterdag de Afghaanse president Ashraf Ghani gebeld. Hij maakte tijdens het gesprek zijn excuses voor het per ongeluk bombarderen van een ziekenhuis in de provincie Kunduz. Dat meldde een woordvoerder van de president.

Bij een luchtaanval in de Afghaanse stad Kunduz is een ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen gebombardeerd. Daarbij werd het traumaziekenhuis van Artsen zonder Grenzen meerdere keren geraakt.

Drie hulpverleners van Artsen zonder Grenzen kwamen om het leven, meer dan 30 hulpverleners worden nog vermist. Het ziekenhuis is zwaar beschadigd. Medisch personeel werkt met man en macht om te zorgen dat aanwezige patiënten en het overige personeel van het ziekenhuis veilig zijn.

GESCHOKT

‘We zijn diep geschokt door de aanval, de dood van onze collega’s en patiënten, en de hevige impact die dit zal hebben op de medische zorg die in Kunduz geboden wordt,’ zegt Bart Janssens, operationeel directeur van Artsen zonder Grenzen. ‘We weten nog niet exact hoeveel mensen er omgekomen zijn, maar onze medewerkers behandelen nu gewonden, waaronder collega’s, en proberen erachter te komen waar onze mensen zijn. We dringen er ten zeerste op aan dat alle strijdende partijen de veiligheid van medische voorzieningen en medisch personeel respecteren.’

Sinds de gevechten in Kunduz uitbraken op maandag, heeft Artsen zonder Grenzen 394 gewonden behandeld. Toen vannacht de luchtaanvallen plaatsvonden, waren er 105 patiënten en hun verzorgers in het ziekenhuis en waren er 80 medewerkers van Artsen zonder Grenzen aanwezig.

Lees alles over:
Tag(s):