zondag, 4. oktober 2015 - 14:21 Update: 04-10-2015 18:05

AZG gaf onlangs nog GPS coördinaten van getroffen ziekenhuis door aan Afghaanse militairen

Artsen Zonder Grenzen vertrekt uit Kunduz, Amerika belooft onderzoek
Foto: White House
Kunduz

Een dag nadat in Kunduz een ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen (AZG) getroffen werd door een luchtbombardement waarbij 19 doden vielen, heeft de hulporganisatie zich teruggetrokken uit de stad. Dat heeft AZG zondag bekendgemaakt.

Artsen Zonder Grenzen veroordeelt het afschuwelijke bombardement en vindt de luchtaanval een grove schending van het internationale humanitaire recht. Volgens AZG wijst alles er op dat de bombardementen zijn uitgevoerd door strijdkrachten van de internationale Coalitie en eist een volledige en transparante rapportage van de Coalitie. Daarnaast wil de hulporganisatie dat er ook een onafhankelijk onderzoek komt naar de aanval.

De bombardementen vonden plaats ondanks het feit dat Artsen Zonder Grenzen nog op 29 september de GPS coördinaten van het ziekenhuis had doorgegeven aan de Afghaanse militaire en civiele autoriteiten, om te voorkomen dat het ziekenhuis getroffen zou worden. Zoals gebruikelijk in conflictsituaties, had Artsen Zonder Grenzen de exacte locatie van het ziekenhuis laten weten aan alle strijdende partijen.

Meinie Nicolai, voorzitter van Artsen Zonder Grenzen zegt in een verklaring op de website: ‘Wij eisen totale opheldering van de Coalitie. We kunnen niet accepteren dat deze gruwelijke gebeurtenissen simpelweg worden afgedaan als “bijkomende schade.' Bij de aanval zijn 12 medewerkers en minimaal 7 patiënten, onder wie drie kinderen,  gedood. Er vielen 37 gewonden, onder wie 19 medewerkers.

Het Amerikaanse leger heeft bevestigd dat er een luchtaanval was uitgevoerd, die 'mogelijk voor collateral damage' heeft gezorgd bij een nabijgelegen medische faciliteit. In een verklaring van het Amerikaanse leger werd niet gerept over excuses voor het bombardement. President Obama heeft zijn medeleven betuigd aan de organisatie en een onderzoek aangekondigd naar de toedracht van het bombardement.