zondag, 4. oktober 2015 - 16:02 Update: 04-10-2015 21:27

Psychiater: 'Farmaceutische industrie heeft te veel invloed binnen psychiatrie'

Psychiater: 'Psychiatrie moet meer afstand nemen van farmaceutische industrie'
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Op de opiniepagina van de Volkskrant van 30 september schrijft psychiater en wetenschapsfilosoof Berend Verhoeff dat het hoog tijd wordt dat de psychiatrie afstand gaat nemen van de farmaceutische industrie.

Verhoeff noemt in zijn opiniestuk Big Farma zelfs 'een duivelse vriend' en merkt op dat Big Farma 'haar klauwen' stevig in de psychiatrie gezet heeft. De farmaceutische industrie is is volgens Verhoeff geen betrouwbare partner voor hulpverleners. Zo hield GlaxoSmithKline bijvoorbeeld levensgevaarlijke bijwerkingen van een antidepressivum achter en overdreef zij de effectiviteit, zo schrijft de psychiater in de krant.

De psychiater doet enkele voorstellen om meer afstand te nemen van de farmaceutische industrie. Zo wil hij dat nascholing voor psychiaters niet langer wordt gefinancierd door medicijnmakers. Zij leren psychiaters bijvoorbeeld dat depressie wordt veroorzaakt door een tekort aan serotonine in het brein en dat antidepressiva dit tekort weer aanvullen. Dit is een mythe, aldus Verhoeff. De industrie verdient goud geld aan de miljoen Nederlanders die inmiddels antidepressiva slikken.

Verder mogen wat Verhoeff  betreft de leden van commissies die behandelrichtlijnen opstellen geen financiële relaties hebben met farmaceutische industrie. Dat lijkt logisch, maar veel commissieleden zouden  bijbaantjes hebben binnen de industrie. Artsen zouden volgens Verhoeff vaker aanbevelingen doen ten aanzien van geneesmiddelen van farmaceuten waarvan zij vergoedingen ontvangen dan onafhankelijke artsen. Het imago van de psychiatrie komt daarmee op het spel te staan.

Verder dienen bestuursleden van de beroepsvereniging (NVVP) vrij te zijn van financiële relaties met de industrie. Ook dat zou volgens Verhoeff nu niet altijd het geval zijn. En voor een betrouwbare en kritische wetenschap is het volgens Verhoeff noodzaklelijk dat geneesmiddelenonderzoek onafhankelijk beoordeeld wordt. Wetenschappelijke  tijdschriften moeten wat hem betreft dus reclamevrij zijn en redacties mogen geen financiële relaties hebben met de farmaceutische industrie 

Link naar hele artikel:

http://www.volkskrant.nl/opinie/wie-redt-de-psychiatrie-uit-de-klauwen-v...