maandag, 5. oktober 2015 - 8:10

Rode Kruis bezorgd over gezondheid vluchtelingen in winter

foto van Rode Kruis | fbf archief
Foto: fbf archief
Amsterdam

Het Internationale Rode Kruis (IFRC) maakt zich zorgen over vluchtelingen die de komende wintermaanden door de westelijke Balkan reizen. Het koude en onstuimige winterweer vormt een groot risico voor de gezondheid van deze kwetsbare mensen.

De omstandigheden voor vluchtelingen in de westelijke Balkan worden steeds slechter door kou en hevige regenval. In de wintermaanden daalt de temperatuur in de regio regelmatig drie tot zes graden onder nul. Dit heeft grote gevolgen voor de gezondheid en veiligheid van de vluchtelingen, die vaak al honderden kilometers hebben gereisd onder lastige omstandigheden: met weinig eten en nauwelijks onderdak of gezondheidszorg.

Servië

In Servië is het inmiddels al een stuk kouder en zijn er hevige regenbuien. De laatste week zijn er 25.000 vluchtelingen binnengekomen, waaronder families met kleine kinderen. Zij moeten slapen in de buitenlucht en brengen de nacht door in parken, op pleinen en in leegstaande industriële gebouwen. De vluchtelingen zijn niet goed voorbereid op de weersomstandigheden.

“We zijn bezorgd over de komende weken en maanden. De laatste tijd heeft het hard geregend in Servië”, zegt Vesna Milenovic, hoofd van het Servische Rode Kruis. “Wij doen daarom een beroep op de internationale gemeenschap: er is meer hulp nodig om kwetsbare vluchtelingen voor te bereiden op winterweer.” Het Rode Kruis deelt regenkleding, dekens, thermosflessen, warme winterkleding en schoenen uit in Servië. Dit soort hulp is ook nodig in Macedonië, Hongarije, Italië en Griekenland.

Lees alles over:
Provincie: