maandag, 5. oktober 2015 - 8:12 Update: 05-10-2015 12:14

Vastgoedfonds moet voorkomen dat rijke buitenlanders binnenstad Amsterdam opkopen

Vastgoedfonds tegen rijke investeerders in Amsterdam
Foto: Archief EHF
Amsterdam

De gemeente Amsterdam komt met een eigen vastgoedfonds.

Daarmee wil ze ervoor zorgen dat de binnenstad van Amsterdam voor gewone burgers betaalbaar blijft en voorkomen dat rijke buitenlanders er vastgoed kopen en dit zien als een belegging zonder dat ze er zelf veel verblijven. Dit schrijft de Telegraaf maandag.

Het publiek-private fonds krijgt de naam 1012 Inc, verwijzend naar het postcodegebied. Daarin worden de kroonjuwelen van de hoofdstad ondergebracht. Burgemeester Van der Laan stelt in de krant: 'De stad is er primair voor z’n inwoners.' De krant schrijft dat de burgervader in het buitenland heeft gezien hoe het niet moet.

Van der Laan geeft als voorbeeld de appartementen rondom het Hyde Park. Vastgoedbeleggers zouden die tegenwoordig als vastgoedbelegging verhandelen voor meer dan 100 miljoen euro per stuk. Rijke oosterlingen zouden er maar een paar dagen per jaar zijn om te wonen, of om hun bezit te inspecteren. Van der Laan: 'Terwijl Londenaren op twee uur afstand met de metro wonen. Dat is een schrikbeeld dat hier niet mag gebeuren.'

Het is nu de bedoeling dat het fonds panden in het centrum beheert, zorgt dat de huurprijzen niet de pan uit rijzen en de woonfunctie en leefbaarheid in het gebied versterkt. Het zal volgens de krant niet gebruikt worden voor het opkopen van prostitutiepanden.