maandag, 5. oktober 2015 - 9:00 Update: 05-10-2015 9:43

Grote steden komen volgend jaar miljoenen tekort voor bijstand

Grote steden komen volgend jaar miljoenen tekort voor bijstand
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Door een nieuwe rekenmethode van het Rijk komen grote steden volgend jaar miljoenen tekort voor de bijstandsuitkeringen.

Het gaat om steden als Amsterdam, Utrecht en Groningen. Amsterdam raakt door de nieuwe verdeling van het geld 25 miljoen euro van zijn budget kwijt. Groningen 16 miljoen en Utrecht 5 miljoen. Maar er zijn ook steden die erop vooruit gaan, zoals Tilburg, Venlo en Arnhem. Die krijgen er ongeveer 4 miljoen euro bij. Dit schrijft de Volkskrant maandag.

Voorheen konden gemeenten onbeperkt hun uitgaven terugkrijgen van het Rijk. Door de nieuwe rekenmethode krijgen ze geld terug op basis van hoe de gemeente er in sociaal en economisch opzicht voor staat. Daarbij wordt er gelet op gemiddelde opleiding, leeftijd en het aantal arbeidsgehandicapten en het aantal sociale woningen.

Critici zijn niet te spreken over de nieuwe methode, zo schrijft de krant. Gemeenten met veel niet-westerse allochtonen kunnen er zo financieel flink bij inschieten. Want hoewel deze allochtonen even zwaar wegen voor de financiering van de bijstand, doen bijvoorbeeld Turken en Vietnamezen er veel minder een beroep op dan Afghanen en Somaliërs.

Deskundigen vinden de nieuwe manier van financieren beter, want zo zouden gemeenten gestimuleerd worden om mensen uit de uitkering te helpen. Maar betrokkenen denken dat het veel moeilijker gaat worden om in de bijstand te komen. Ouderen zullen vaker te horen krijgen dat ze een baan moeten zoeken. De controles op degenen met een uitkering zullen worden opgeschroefd.

Categorie: