maandag, 5. oktober 2015 - 11:05 Update: 05-10-2015 17:01

'Bezuinigingen NFI spelen criminelen in de kaart'

'Criminelen krijgen het makkelijker door bezuinigingen NFI'
Foto: Politie
Amsterdam

Als de bezuinigingen op het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) doorgaan, zullen criminelen het makkelijker gaan krijgen.

De opsporingsdienst wist dat de bestrijding van boeven dan op een lager pitje komt te staan. Dat blijkt uit een interne nota van het Openbaar Ministerie (OM) , de Nationale Politie en het FNI. Als de bezuinigingsplannen doorgaan, zullen de doelstellingen van het kabinet voor de opsporing niet gehaald worden. Dit schrijft de Telegraaf maandag.

Om de extra prioriteiten te halen, zijn juist zestig banen extra nodig, zo stellen de organisaties. De geplande besparing kost juist tientallen banen. Bij het OM, de Nationale Politie en het NFI moeten 14 van de 30 expertisegebieden verdwijnen. Dit om te kunnen investeren in de nieuwe prioriteiten van het kabinet. Onder de nieuwe prioriteiten vallen onder meer kinderporno, cybercrime, cold cases en de bestrijding van jihadisme.

De notitie stamt uit februari maar is nooit openbaar geweest. Het debat over de bezuinigingen op het NFI was in april. Tweede Kamerlid Michiel van Nispen van de SP vindt nu dat de discussie over de bezuinigingen opnieuw moet.

Provincie: