maandag, 5. oktober 2015 - 14:17 Update: 06-10-2015 20:25

Huisarts krijgt weer tijd voor patiënt door 'Zomerakkoord'

Huisarts krijgt weer meer tijd voor patiënt in spreekkamer
Foto: Archief EHF
Zeist

De huisarts krijgt weer meer tijd om aan zijn patiënten te besteden. Dit is één van de punten over nieuw gemaakte afspraken tussen huisartsen en Zorgverzekeraars Nederland (ZN).

Er zijn onder meer vereenvoudigingen afgesproken op het terrein van doorverwijzen, jaarlijks terugkerende controles en het uitschrijven van recepten voor specifieke medicijnen. ZN is tevreden over de afspraken die zijn gemaakt over de huisartsenzorg. Dat zei ZN-voorzitter André Rouvoet maandag bij de presentatie van het ‘zomerakkoord’ van huisartsen, patiënten en zorgverzekeraars. 'We zijn weer met elkaar in gesprek en er is een goede basis voor samenwerking.'

Minder bureaucratie

Aanleiding vormde het signaal van Het Roer Moet Om, een actiegroep van huisartsen die eerder dit jaar in een veelbesproken manifest pleitte voor onder meer minder bureaucratie. Dat signaal is opgepakt, constateert Zorgverzekeraars Nederland. 

Volgens Rouvoet gaan huisartsen, patiënten en zorgverzekeraars nu anders met elkaar om: 'Er is meer erkenning gekomen voor elkaars rollen en verantwoordelijkheden. We delen drie belangrijke uitgangspunten: samenwerken in gelijkwaardigheid, terugdringen van onnodige bureaucratie en transparantie over kwaliteit van zorg. Van daaruit hebben we concrete veranderingen afgesproken die bijdragen aan behoud en verdere verbetering van de huisartsenzorg voor 17 miljoen verzekerden.'

Minder administratieve lasten

Rouvoet complimenteert het actiecomité Het Roer Moet Om. 'Zeker op het punt van onnodige bureaucratie hebben ze terecht aan de bel getrokken en daarmee de discussie losgemaakt. Het is goed dat zorgverzekeraars met huisartsen daar nu kritisch naar gekeken hebben. We hebben concrete afspraken gemaakt over het terugdringen van overbodige en achterhaalde formulieren, procedures of handelingen. Uitgaande van de wederzijdse vertrouwensbasis die nu gelegd is, kunnen we de administratieve lasten samen aanpakken'.

Categorie:
Provincie: