dinsdag, 6. oktober 2015 - 8:33 Update: 06-10-2015 15:28

Landelijke werkonderbreking ambulancepersoneel

landelijke werkonderbreking ambulancepersoneel
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

Aanstaande woensdag 7 oktober leggen ambulancemedewerkers in tien regio’s, verspreid door heel Nederland, vier uur lang het werk neer. Van 12.00 tot 16.00 uur vervalt het geplande patiëntenvervoer en rukken de ambulances alleen uit in spoedgevallen.

Ambulancemedewerkers zitten inmiddels al tien maanden zonder cao. Er worden al vijf maanden lang regionale acties gevoerd voor meer koopkracht en goede arbeidsomstandigheden. Aanstaande woensdag is de eerste keer ooit dat ambulancemedewerkers een landelijke staking houden.

‘Tijdens de staking besteedt het ambulancepersoneel de tijd voornamelijk aan eigen (bij)scholing op de posten’ zegt Fred Seifert, bestuurder FNV Zorg & Welzijn. ‘Hier komen ze in de praktijk nauwelijks aan toe, terwijl ze er wel recht op hebben. Naast goede afspraken over scholing, willen we ook duidelijke afspraken over een fatsoenlijke loonsverhoging van 2,5% en een aanvaardbaar ouderenbeleid. Onze eis is dat het werken in nachtdiensten vanaf 55 jaar niet langer verplicht mag worden. Het is immers zwaar en zeer verantwoordelijk werk dat zij dag en nacht verrichten. Dat werkgevers dit niet weten te waarderen, is onaanvaardbaar.’

De deelnemende regio’s zijn: Amsterdam, Rotterdam, Haaglanden, Utrecht, Noord-Holland Noord,  Flevoland, Kennemerland, Oost Nederland, Noord-Oost Gelderland en Gelderland-zuid. Totdat werkgever Ambulancezorg Nederland (AZN) akkoord gaat met een fatsoenlijke cao, blijft het ambulancepersoneel de komende weken actievoeren. 

Provincie:
Blik op 112: