dinsdag, 6. oktober 2015 - 12:01 Update: 06-10-2015 12:05

Gemeente Maastricht koopt Villa Kanjel terug

Gemeente Maastricht koopt Villa Kanjel terug
Maastricht

De gemeente Maastricht koopt Villa Kanjel terug dankzij een terugkooprecht uit 1994. Voor de gemeente is het belangrijk dat dit monumentale pand als onderdeel van het Buitengebied Geul en Maas een goede nieuwe bestemming krijgt die duurzaam is.

Eerste prioriteit is om te onderzoeken welke delen van het landgoed nodig zijn om de Groene Gastvrije Gordel te realiseren.

Dankzij de aankoop van Villa Kanjel, koetshuis, landschap (circa 20.000 m²) en bos (circa 31.000 m²) kan de gemeente actief sturen op de verdere ontwikkeling van het Buitengebied Geul en Maas (voorheen landgoederenzone). Er wordt rekening gehouden met de historische setting, de ruimtelijke samenhang tussen de landgoederen, een optimale ontsluiting voor publiek en onderlinge verbondenheid van partijen (functies, beheer, ontwikkelingsfonds) gericht op een goede samenwerking en constante doorontwikkeling. Insteek is om de villa, het koetshuis en een deel van het park, op termijn weer te verkopen.

Buitengoed Geul en Maas

Buitengoed Geul & Maas (BGM) is een samenwerkingsverband tussen gemeenten Maastricht, Meerssen, Valkenburg aan de Geul en de Provincie Limburg. Samen met bewoners, gebruikers en ondernemers werken ze aan behoud, beheer en ontwikkeling van het Buitengoed zodat BGM een groene en aantrekkelijke omgeving wordt voor bezoekers en bewoners. Door verbindingen te leggen tussen initiatieven, cultuurhistorische waarden en het landschap te herstellen en zichtbaar en beleefbaar te maken.