dinsdag, 6. oktober 2015 - 14:53

'Rookpotten Defensie mogelijk oorzaak dodelijke aanrijding Lauwersoog'

'Rookpotten Defensie mogelijk oorzaak dodelijke aanrijding Lauwersoog'
Foto: fbf
Lauwersoog

Er is door de Marechaussee een onderzoek gestart naar het dodelijke ongeval vorige week in Lauwersoog waarbij twee personen om het leven zijn gekomen. Het onderzoek richt zich op het gebruik van rookpotten tijdens een oefening die mogelijk het zicht op de weg hebben belemmerd.

Op de Marneweg bij Lauwersoog kwamen afgelopen donderdag enkele voertuigen met elkaar in botsing. Een personenwagen met hierin een echtpaar uit Roden werd hierbij platgedrukt door twee vrachtwagens. Het echtpaar overleefde de aanrijding niet.

Bij het eerste onderzoek werd mist als mogelijke oorzaak van het ongeval genoemd. Volgens RTV Noord zou het op de plek van het ongeval helder zijn geweest. De politie kreeg vervolgens tips binnen dat ten tijden van het ongeval er een oefening van Defensie aan de gang was. Of hierbij rookpotten zijn gebruikt zal worden uitgezocht. Eén van de chauffeurs zou hebben verklaard dat hij ineens in een muur van mist inreed en de aanrijding niet meer kon voorkomen.

Het is niet de eerste keer dat er een verkeersongeval is ontstaan door het gebruik van rookpotten. Op 18 januari 2006 kwamen 68 voertuigen met elkaar in botsing op de A28 bij Assen. Militairen maakten tijdens een oefening gebruik van rookpotten wardoor het zicht op de snelweg ontnomen werd. Bij de verschillende aanrijdingen raakten achttien personen gewond. 

Provincie:
Blik op 112: