dinsdag, 6. oktober 2015 - 18:01 Update: 06-10-2015 21:58

Lichamen slachtoffers MH17 geraakt door BUK-raket deeltjes

Sporen van BUK-raket deeltjes in lichamen slachtoffers MH17 gevonden
Foto: Min. Defensie / OVV
Hilversum

Door het internationale onderzoeksteam Joint Investigation Team (JIT), dat de ramp met vlucht MH17 onderzoekt, zijn deeltjes van een BUK-raket aangetroffen in de lichamen van de slachtoffers. Dit meldt de NOS dinsdagavond op basis van uitspraken van Vasyl Vovk, de voormalige leider van de Oekraïense afdeling van het JIT.

Vasyl Vovk gaf vanaf de oprichting van het JIT tot 19 juni van dit jaar leiding bij het onderzoeksteam. Vovk was ook hoofdverantwoordelijke van de onderzoeksafdeling van de Oekraïense veiligheidsdienst SBU.

Eerder werd al bekend dat er ook BUK-deeltjes in het vliegtuig zelf zijn aangetroffen. Het Openbaar Ministerie (OM) meldde in augustus van dit jaar dat in samenwerking met de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) het JIT een aantal onderdelen onderzocht, die wellicht afkomstig zijn  van een BUK grond-luchtraketsysteem. 

Deze onderdelen zijn veiliggesteld tijdens een eerdere bergingsmissie in Oost-Oekraïne en zijn in het bezit van het strafrechtelijk onderzoeksteam MH17 en de Onderzoeksraad.

De delen zijn met name van belang voor het strafrechtelijk onderzoek: ze kunnen mogelijk meer informatie geven over wie er betrokken is geweest bij de crash van MH17. Daarom doet het JIT verder onderzoek naar de herkomst van deze onderdelen. Daarvoor wordt internationaal de hulp van experts ingeroepen, van onder anderen forensisch onderzoekers en wapenexperts.

Voor het strafrechtelijk onderzoek door het JIT en het onderzoek naar de oorzaak van de ramp onder leiding van de Onderzoeksraad, delen beide in een aantal gevallen materiaal. De twee onderzoeken worden separaat van elkaar uitgevoerd. De Onderzoeksraad rapporteert in oktober in zijn eindrapport over de gevonden delen.

Lees alles over:
Provincie: