dinsdag, 6. oktober 2015 - 20:14 Update: 07-10-2015 8:06

Amsterdamse ambtenaar wist mogelijk miljoenen euro's achterover te drukken

Amsterdamse ambtenaar sluisde via constructie miljoenen euro's weg
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Met een geraffineerde constructie heeft een Amsterdamse gemeenteambtenaar mogelijk miljoenen euro's verduisterd. Dit meldt de gemeente Amsterdam dinsdagavond.

'Het Bureau Integriteit van de gemeente Amsterdam heeft een onderzoek ingesteld naar de gemeenteambtenaar die verdacht wordt van fraude. Het integriteitsonderzoek volgt op de aanhouding van de verdachte, op 7 september jongstleden. De politie heeft in opdracht van het Landelijk Parket een strafrechtelijk financieel onderzoek ingesteld. De verdachte zit in voorarrest.

De gemeente Amsterdam heeft inmiddels aangifte gedaan van oplichting, valsheid in geschrifte en verduistering in dienstbetrekking. Het gaat daarbij naar het zich laat aanzien om een geraffineerde constructie en geldbedrag van enkele miljoenen. De medewerker is geschorst. De gemeente heeft beslag laten leggen op tegoeden en goederen van de verdachte.

Onderzoeksteam

De gemeente Amsterdam heeft een onderzoeksteam ingesteld dat een intern onderzoek uitvoert onder leiding van Bureau Integriteit. Een Bestuurlijk Team bestaande uit Burgemeester Van der Laan (Integriteit), wethouder Kock (Financiën), en wethouder Litjens (Personeel & Organisatie, Inkoop) geeft leiding aan het onderzoeksteam en zal wekelijks de voortgang van het interne onderzoek bespreken.

De gemeenteraad is per brief geïnformeerd door het college van B&W en zal, zodra het onderzoek dat toelaat, nader op de hoogte worden gesteld.