woensdag, 7. oktober 2015 - 13:44 Update: 07-10-2015 14:03

Zo bespaar je op je (tweede) auto: 5 tips

Zo bespaar je op je (tweede) auto: 5 tips
Foto: Archief EHF
Assen

Voor de boodschappen, het woon-werkverkeer, of gewoon voor de 'fun': bovengemiddeld veel Drentenaren hebben een tweede of zelfs derde auto. Maar met meerdere auto's voor de deur kunnen de kosten behoorlijk in de papieren lopen. Toch valt daar wel iets aan te doen.

Nergens in Nederland is autobezit zo populair als in Drenthe, zo becijferde het CBS. In totaal zijn er 239.003 vierwielers te vinden. Dat zijn 489 auto's voor elke duizend inwoners.  Bovendien is het aantal gezinnen met een tweede auto in de meerderheid. Die cijfers liggen ver boven die van bijvoorbeeld de Randstad. Zelfs in de Drentse binnensteden is het autobezit hoog, en bovendien lijkt die trend in tegenstelling tot de rest van Nederland niet dalende.

Die tweede auto is zeker niet altijd overbodige luxe. In Drenthe is nu eenmaal niet altijd een treinstation nabij en ook rijdt niet overal om het kwartier een bus. Maar met zoveel 'blik op de stoep' is het wel raadzaam goed te kijken naar de kosten. Want die zijn vaak niet mals. Een aantal tips om deze binnen de perken te houden:

1. Sluit een slimme autoverzekering af

Heb je net als veel andere Drentenaren een tweede of derde auto? Dan is het raadzaam te kijken naar een autoverzekering die onder andere afrekent op basis van gereden kilometers. De meeste verzekeringen kijken alleen naar schadevrije jaren, maar dat kan ook anders. Zo bestaat er een dienst waarbij je rondrijdt met een speciaal kastje dat bijhoudt hoe veel en hoe veilig je met een auto rijdt. Bij aanmelding krijg je 5% korting op de bijbehorende autoverzekering. Bij een beheerste rijstijl en het rijden op rustigere tijden kun je bovendien tot 25% van de premie terugverdienen. Omdat een tweede of derde auto vaak stilstaat, loopt het bedrag vanzelf op.

2. Werk vaker thuis

Gebruik je je auto('s) vooral voor woon-werkverkeer? Overleg eens met je werkgever of je niet zo nu en dan kunt thuiswerken. Dat scheelt kilometers en dus benzine en afschrijving. Thuiswerkers zijn bovendien niet alleen bewezen productiever, maar het is ook goed voor je werk- en privébalans. Je voorkomt bovendien dat je in de spits terechtkomt, waarover meer in de volgende tips. In combinatie met een slimme autoverzekering zorgt dat bovendien voor meer korting op je premie.

3. Vermijd de spits

Kun je om wat voor reden dan ook niet thuiswerken, probeer dan in ieder geval de spits te mijden. Tijdens de spits verbruik je relatief veel meer benzine. Dat komt omdat je vaker moet remmen, en dus ook weer moet optrekken. Bovendien is rijden tijdens de spits tijdrovend en frustrerend. Ook hier geldt: het vermijden van spitsuren zorgt in combinatie met een speciale autoverzekering voor een hogere korting.

4. Voorkom onnodig benzineverbruik

Voor je het weet gebruik je meer benzine dan nodig. Bijvoorbeeld door onnodige verstoorders van aerodynamica op je auto, zoals dakkoffers en fietsendragers. Ook regelmatig onderhoud van de motor voorkomt dat deze dorstiger wordt dan nodig. Wees tenslotte zuinig met het gebruik van alles wat elektriciteit gebruikt. Denk aan een grote stereo, verwarming. Zeker een airconditioning verbruikt veel extra benzine. Ten slotte is de bandenspanning van grote invloed op het benzineverbruik: zorg dat die altijd aan de voorgeschreven waarde voldoet.

5. Pas je rijstijl aan

Een rustige, veilige rijstijl bespaart op meerdere manieren geld. Zo verbruik je als je vloeiend rijdt minder benzine. Ook heb je minder kans op ongelukken en daarmee (dure) reparaties. Ten slotte zorgt een veilige rijstijl ook voor een hogere premiekorting bij de eerdergenoemde autoverzekering. Bovendien zorgt die dienst voor inzicht, via een speciaal dashboard waarop je ziet waar je bijvoorbeeld hard geremd of opgetrokken hebt. Dat inzicht helpt bij het aannemen van een veiligere rijstijl, en dat resulteert uiteindelijk in lagere onderhouds- en reparatiekosten.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):