woensdag, 7. oktober 2015 - 19:15 Update: 07-10-2015 19:28

Rutte reageert op gebeurtenissen Oranje

Rutte reageert op gebeurtenissen Oranje
Foto: Min. Alg. Zaken
Oranje

In een reactie op de gebeurtenissen in Oranje zegt premier Rutte ‘Ik snap dat mensen bezorgd zijn, maar van mensen blijf je af.’ Dit zei hij aan het einde van zijn bezoek aan Atlanta.

Hoewel Rutte nooit reageert op binnenlandse kwesties als hij in het buitenland is, deed hij het deze keer wel. De premier verblijft  sinds maandag in de VS voor een handelsmissie in samenwerking met Vlaanderen. Vanavond reist Rutte weer naar Nederland.

Rutte had vanuit de VS direct contact met staatssecretaris Klaas Dijkhoff toen het nieuws over de gebeurtenissen in het Drentse dorp hem bereikte. ‘Dit is een belangrijke kwestie en er zijn grote zorgen, de toestroom moet in goede banen worden geleid. Maar het is ook belangrijk dat we als Nederland naar buiten kijken en dit soort handelsmissies doen. Als je die zou afzeggen omdat in Nederland allerlei dingen spelen, terwijl je die hier vandaan ook kunt behartigen, dan laat je ook kansen voor Nederland liggen: banen’, aldus Rutte.

Gisteren liep een bijeenkomst in Oranje volledig uit de hand nadat Dijkhoff had verteld dat er nog eens 700 extra vluchtelingen zouden worden opgevangen in het dorp. Hierna werd de staatssecretaris belaagd. Ook werden twee bussen met asielzoekers tegengehouden. Uiteindelijk werden de vluchtelingen wel toegelaten door de bewoners. 

Lees alles over:
Provincie: