donderdag, 8. oktober 2015 - 14:09 Update: 08-10-2015 16:03

Blatter en Platini voor negentig dagen geschorst

FIFA: Blatter en Platini voor negentig dagen geschorst
Foto: Screenshot YouTube/SkyNews
Zurich/Zwitserland

(Elfvoetbal/BlikopNieuws) Sepp Blatter en Michel Platini zijn per direct geschorst. De ethische commissie van de FIFA heeft de voorzitters van de UEFA en FIFA voor negentig dagen op non-actief gezet.

Daarmee zijn de hoofden van de twee topbestuurders eindelijk op het hakblok beland. Dertien dagen geleden kwam het nieuws naar buiten dat Platini een bedrag van 2 miljoen Zwitserse Frank, omgerekend 1,8 miljoen euro, kreeg bijgeschreven op zijn bankrekening. Een som die afkomstig was van de FIFA, voor bewezen diensten tussen 1998 en 2002. Het bedrag werd opvallend genoeg in februari 2011 uitgekeerd.

Twee maanden na de omstreden toewijzing van de WK's van 2018 en 2022. En nauwelijks een week na de herverkiezing van Blatter als president van de FIFA. Afgelopen week maakte de ethische commissie van de Wereldvoetbalbond al bekend dat het een advies voor schorsing zou indienen. Dat advies is nu linea recta overgenomen door Hans-Joachim Eckert, het hoofd van de juridische tak van de ethische commissie.

Geweerd

Blatter en Platini mogen zich gedurende negentig dagen niet op het FIFA-kantoor in Zürich melden. Bovendien worden beiden geweerd uit stadions en mogen ze hun officiële functie niet in het openbaar uitdragen. Die schorsing kan wel eens langer gaan uitvallen, omdat er nog meer onderzoeken rond fraude en bestuurlijke misstanden lopen.

Vanaf dit moment zijn de vice-voorzitters van beide bonden nu de hoofdelijke leider. Bij de FIFA is dat Issa Hayatou, ook niet bekend bepaald een vlekkeloze bestuurder uit Kameroen. De UEFA wordt vanaf nu geleid door de Spanjaard Angel Maria Villar. De 65-jarige Bask is regelmatig een verwijt gemaakt rond steekpenningen, maar officieel is er nooit iets bewezen tegenover hem.

Categorie: