donderdag, 8. oktober 2015 - 16:09

NS doet proef met bodycams

NS doet proef met bodycams
Foto: NS
Utrecht

In aanvulling op het dit voorjaar afgesproken pakket aan extra maatregelen tegen agressie gaat NS komende tijd ook een proef doen met zogeheten bodycams. Nog deze maand wordt een groep (externe) beveiligers en een groep Veiligheid & Service medewerkers (V&S) van NS uitgerust met zo’n camera. Juist deze groepen komen door hun werk bovengemiddeld met agressie in aanraking.

'Uit de proef moet blijken of bodycams een de-escalerend effect hebben in lastige situaties en of de camera’s een extra gevoel van veiligheid geven aan onze collega’s. Ervaringen in andere landen en bij de politie zijn positief. Bijkomend voordeel is dat we de beelden – in aanvulling op de camera’s die er al zijn in treinen en op stations – kunnen gebruiken voor opsporingsdoeleinden. Vorige week nog werd een verdachte van mishandeling van een NS-medewerker opgespoord door camerabeelden gemaakt in een trein', aldus Frank Reitsma, directeur Concernveiligheid bij NS.

‘Live’ meekijken

Nog deze maand wordt de eerste groep beveiligers en V&S-medewerkers op stations met de nieuwe bodycam uitgerust en kunnen reizigers ze tegenkomen. Medewerkers schakelen de camera in op het moment dat een onveilige situatie ontstaat. De camera neemt beeld en geluid op. Medewerkers van de NS Veiligheidscentrale kunnen live meekijken als de medewerker de camera inschakelt. De Veiligheidscentrale kan zo nodig met spoed extra hulp inroepen.  

Proef van een half jaar

De proef loopt ongeveer een half jaar. Om de effecten goed te kunnen meten doet NS geen mededelingen over de aantallen en waar de camera’s worden ingezet. Na afronding van de proef en de evaluatie wordt bekeken of ze eventueel breder kunnen worden ingezet bij NS.

Provincie: