donderdag, 8. oktober 2015 - 16:57

In hoger beroep 4 jaar cel geëist tegen Satudarah-voorman voor poging afpersing

In hoger beroep 4 jaar cel geëist tegen Satudarah-voorman voor poging afpersing
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Almelo

De advocaat -generaal in Arnhem heeft tegen een 39-jarige voorman van motorclub Satuhdara een gevangenisstraf van 4 jaar geëist voor een poging tot afpersing van vier mensen, in Almelo. Daarbij is volgens het Openbaar Ministerie geweld niet geschuwd; een van de slachtoffers is in elkaar geslagen.

De achtergrond van het misdrijf wordt volgens het Openbaar Ministerie gevormd door de handel in softdrugs. De verdachte was drie kilo hennep kwijtgeraakt en zou daarvoor met harde hand compensatie van zijn slachtoffers geëist. 

De rechtbank sprak de verdachte vrij, na een eis van 4 jaar cel. Het OM tekende daartegen hoger beroep aan. De rechtbank kon niet vaststellen dat er sprake was van een partij verdwenen wiet en vond dat een belangrijk gegeven.

Volgens de advocaat-generaal is er in hoger beroep een belangrijk bewijsmiddel toegevoegd aan het dossier waaruit blijkt dat er wél sprake was van verdwenen drugs, in de vorm van een direct afgeluisterd gesprek. Uit dat gesprek valt onder meer af te leiden dat de drugs uit de auto van de verdachte zijn gestolen.

Softdrugshandel gaat steeds vaker gepaard met geweld, aldus de advocaat-generaal. Hij hekelde het feit dat de verdachte leden van zijn motorclub heeft ingezet om zijn vordering kracht bij te zetten.