donderdag, 8. oktober 2015 - 22:44 Update: 08-10-2015 23:20

VS: 'Russische raketten in Iran terechtgekomen'

VS: 'Russische raketten in Iran terechtgekomen'

Bronnen bij de Amerikaanse autoriteiten hebben tegen CNN gezegd dat zeker vier raketten die vanaf een Russisch schip op Syrische doelen zouden zijn afgevuurd, in Iran zijn terechtgekomen.

Rusland ontkent dit. Volgens het Russische ministerie van Defensie hebben alle raketten die zijn afgevuurd vanaf de Kaspische Zee hun doel geraakt.

De anonieme bronnen binnen het Amerikaanse ministerie van Defensie hebben niets bekendgemaakt over slachtoffers of over schade. Volgens de Amerikaanse bronnen gaat het om vier raketten die gisteren werden afgevuurd door Russische marineschepen, die in het zuiden van de Kaspische Zee liggen. Waar de raketten in Iran precies zijn terechtgekomen is niet duidelijk. Raketten die vanuit de Kaspische Zee naar Syrië worden afgeschoten, vliegen over het noordwesten van Iran en het noorden van Irak.

Om het nieuwe grondoffensief van het Syrische leger te ondersteunen, vuren Russische marineschepen sinds woensdag raketten af op Syrië. Bij dat grondoffensief krijgt het leger ook steun van de sjiitische Hezbollah, dat op zijn beurt door Teheran wordt gesteund. 

Het Iraanse staatsperbureau IRNA heeft volgens Iran-correspondent Thomas Erdbrink woensdagavond gemeldt dat er een explosie was in het noordwesten van Iran. Volgens de plaatselijke bevolking was er alleen sprake van materiële schade, zoals kapotte ruiten, maar vielen er geen slachtoffers. Dit meldt de NOS donderdag.

Erdbrink over de Amerikaanse beschuldigingen: 'Ik sprak een Iraanse politicus en die moest hard lachen om deze Amerikaanse aantijgingen. Het zijn tijden van intense propaganda. Van Russische zijde, van Iraanse zijde en mogelijk ook van de Amerikanen.'

Categorie: