vrijdag, 9. oktober 2015 - 8:21 Update: 09-10-2015 19:40

Lekkende rechercheur is 48-jarige man uit Weert

'Agent verdacht van verkopen informatie aan onderwereld'
Foto: Archief FBF.nl
Den Bosch

De agent van de Nationale Recherche, die op 29 september van dit jaar werd aangehouden op verdenking van het op grote schaal verkopen van geheime informatie aan de onderwereld, is een 48-jarige man uit Weert. dit heeft het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag bekendgemaakt.

Deze man werkte sinds 2009 bij de politie, geplaatst bij de Landelijke Eenheid. Hij wordt verdacht van corruptie, plichtsverzuim en witwassen. Hij is op 2 oktober voorgeleid aan de rechter-commissaris en voor 14 dagen in bewaring gesteld. De man zit in volledige beperkingen. Op 14 oktober 2015 beslist de raadkamer van de rechtbank Oost-Brabant over de gevangenhouding.

Ook 45-jarige man uit Eindhoven opgepakt

Bij de aanhouding van de politieman is ook een 45-jarige man uit Eindhoven aangehouden. Hij wordt verdacht van omkoping, witwassen en drugsbezit. Vermoed wordt dat hij met de politieman heeft samengewerkt bij het verstrekken van vertrouwelijke gegevens aan derden. Ook deze man is op 2 oktober voorgeleid aan de rechter-commissaris en voor 14 dagen in bewaring gesteld. Ook voor hem geldt dat hij in volledige beperkingen zit en dat op 14 oktober 2015 de raadkamer beslist over de gevangenhouding.

Groot onderzoek gestart

Bij de aanhouding zijn tegelijkertijd vier panden doorzocht. Daarbij is beslag gelegd op o.a. gegevensdragers, jammers, drugs en circa € 235.000,-. Naar aanleiding van concrete aanwijzingen dat vertrouwelijke gegevens in verkeerde handen terecht waren gekomen, is onmiddellijk en met de grootste voortvarendheid een strafrechtelijk onderzoek gestart. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door de rijksrecherche onder leiding van het Openbaar Ministerie Oost-Brabant.

Geen andere politiemensen betrokken

Het onderzoek naar de aard en de omvang van de vermoedelijk gelekte informatie is nog in volle gang, waarbij ook goed gekeken zal worden naar de gevolgen van de vermoedelijk verstrekte informatie voor lopende opsporingsonderzoeken. Uit het onderzoek blijkt vooralsnog niet dat andere politiemensen betrokken zijn bij het strafbaar handelen van de verdachten.

Provincie:
Blik op 112: