vrijdag, 9. oktober 2015 - 14:50 Update: 09-10-2015 14:58

Vernieuwde Emma Kinderziekenhuis AMC door koning geopend

Vernieuwde Emma Kinderziekenhuis AMC door koning geopend
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Koning Willem-Alexander heeft afgelopen woensdagmiddag het vernieuwde Emma Kinderziekenhuis AMC in Amsterdam geopend. Dit heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) van het Koninklijk Huis bekendgemaakt.

'Het ziekenhuis combineert medische behandelingen met intensieve psychosociale begeleiding en helpt (chronisch) zieke kinderen om een zo volwaardig mogelijk leven in de maatschappij te krijgen', aldus de RVD.

Door de verbouwing biedt het academisch kinderziekenhuis meer privacy en voorzieningen voor de patiëntjes en hun ouders. Het ziekenhuis begeleidt de kinderen, maar ook hun ouders, broers en zussen hoe zij in het ziekenhuis, thuis en op school met de ziekte kunnen omgaan. 

Vooral bij langdurige en herhaalde opnames is het van belang dat kinderen de aansluiting met thuis, school en hun vrienden niet verliezen. Het vernieuwde Emma Kinderziekenhuis heeft daarom ook een school, bioscoop en theater en een educatieve dienst.

De Koning kreeg een rondleiding door het academisch kinderziekenhuis dat multidisciplinaire zorg biedt aan kinderen, van vroeg geborenen tot jong volwassenen. De verschillende verpleegafdelingen zijn zoveel mogelijk op leeftijd ingedeeld. Daarnaast is er een afdeling Kinderoncologie, een Intensive Care Kinderen en een afdeling Neanatologie voor (veel) te vroeg geborenen.

Het Emma Kinderziekenhuis viert dit jaar ook haar 150-jarig bestaan. Koningin Emma werd in 1899 beschermvrouw van het Emma Kinderziekenhuis. Sinds 1988 maakt het onderdeel uit van het Academisch Medisch Centrum.