zaterdag, 10. oktober 2015 - 10:53 Update: 10-10-2015 18:06

Pensioenpremie omhoog door lage rente en nieuwe rekenmethode

Pensioenpremie volgend jaar met maximaal twee procent omhoog
Den Haag

Uit berekeningen van onder meer De Nederlandsche Bank en het Centraal Planbureau blijkt dat In 2016 de pensioenpremies gemiddeld met maximaal twee procent zullen stijgen.

Staatssecretaris van Sociale Zaken Jette Kleinsma heeft de berekeningen doorgestuurd naar de Tweede Kamer.

Door de lage rente zitten veel pensioenfondsen in zwaar weer en moeten zij de premie wel verhogen. Maar de stijging van de premie komt niet alleen door de lage rente, maar ook door de nieuwe rekenmethode die De Nederlandsche Bank (DNB) deze zomer aan de pensioenfondsen heeft opgelegd. De Nederlandsche Bank verlaagde deze zomer die rekenrente van 4,2 naar 3,3 procent. De Pensioenfederatie waarschuwde toen al voor lagere dekkingsgraden, druk op de opbouw en premiestijging van misschien wel 15 procent in 2020.

Volgend jaar zullen zo'n 2 miljoen mensen meer premie moeten gaan betalen. Voor de overige 3,6 miljoen mensen die sparen voor hun pensioen blijft de premie gelijk.

As de rente lang laag blijft ontkomen de pensioenfondsen niet aan andere maatregelen. Dan moeten de premies verder omhoog. De premiestijging kan oplopen tot maximaal vijf procent in 2021, zo hebben de onderzoekers berekend. Een ander mogelijk gevolg is verlaging van de pensioenen.