zaterdag, 10. oktober 2015 - 20:09 Update: 10-10-2015 20:18

Winnend Oranje voert druk op Turkije op

Winnend Oranje voert druk op Turkije op
Foto: Archief EHF
Kazachstan

(ElfVoetbal-BlikopNieuws)Nederland heeft zaterdagavond de hoop op plaatsing voor het EK levend gehouden. Op bezoek bij Kazachstan won Oranje met 1-2 door treffers van Georginio Wijnaldum en Wesley Sneijder voor Nederland, waar vier spelers debuteerden, en Islambek Kuat voor Kazachstan.

Voor het eerste duel in de Oranjegeschiedenis op kunstgras stuurde bondscoach Danny Blind drie debutanten het veld in: Kenny Tete, Virgil van Dijk en Anwar El Ghazi. De Zeeuwse oefenmeester kwam echter nog voor een onaangename verrassing te staan: doelman Jasper Cilessen raakte in de warming-up geblesseerd en moest vervangen worden door Tim Krul.

In het koude Kazachstan begon de wedstrijd scherp, binnen vijf minuten hadden beide ploegen een speler met een gele kaart op de naam. Yuri Logvinenko voor de thuisploeg en Daley Blind voor Nederland. De overtreding van Blind leidde ertoe dat Baurzhan Islamhan zich al binnen het kwartier moest laten vervangen. Voetballend kwam de wedstrijd maar stroef op gang, maar gaandeweg de eerste helft nam Nederland het heft in handen. Georginio Wijnaldum kon een diepe bal op zijn hoofd net niet van richting voorzien, even later miste Memphis Depay een opgelegde kans oog in oog met de Kazachse keeper.

Even na het halfuur was het raak: op aangeven van de levendig debuterende El Ghazi scoorde Wijnaldum de eerste goal onder leiding van Blind. Na de openingstreffer hield Nederland de gastheren onder druk, maar tot de rust leverde dit geen grote kansen meer op. De oranje elf kwamen echter vlammend uit de kleedkamer: na goed voorbereidend werk van Klaas-Jan Huntelaar zorgde Wesley Sneijder met een prachtig schot in de bovenhoek voor de tweede treffer.

Dreiging van Kazachstan was al schaars, maar na deze treffer leek de wedstrijd voortijdig beslist. De ongelukkig spelende Depay kon Huntelaar net niet op maat bedienen, terwijl Wijnaldum net te gejaagd schoot om de derde goal te maken. Wat gemakzucht bood Kazachstan een weg terug in het duel, maar Logvinenko kon in vrije positie toch niet op doel koppen. Nadat Sneijder doelman Stas Pokatilov aan het werk had gezet met weer een afstandsschot, viel een vierde debutant in. Tim Krul viel ook uit en zo kon derde doelman Jeroen Zoet de 750e speler in het Nederlands elftal worden.

In de slotfase was voetballend weinig te beleven, maar er was toch reden voor een feestje: Robin van Persie kwam het veld in, de honderdste interland voor de Fenerbahce-spits. De overwinning kwam niet meer in gevaar, tot in de laatste seconde Islambek Kuat de aansluitingstreffer scoorde. Er werd echter meteen afgefloten.. Oranje moet nu hopen dat Tsjechië hen de helpende hand toesteekt. Als zij later op de zaterdagavond van Turkije winnen, klimt Nederland over de Turken heen naar de derde plaats die recht geeft op play-offs voor de EK-kwalificatie. Dinsdag is Tsjechië te gast in de Amsterdam ArenA. 

Categorie: