maandag, 12. oktober 2015 - 9:40 Update: 19-12-2015 14:38

Opbrengst oldtimerbelasting valt voor schatkist 80 miljoen lager uit

Opbrengst oldtimerbelasting valt vies tegen
Foto: fbf
Den Haag

De belasting op oldtimers levert de Staat veel minder inkomsten op dan was begroot. De oppositie in de Tweede Kamer is teleurgesteld, meldt Het Financieel Dagblad.

Volgens Stichting Autobelangen is het een logisch gevolg dat er minder geld binnenkomt, omdat de berekeningen van Financiën al vanaf het begin niet juist waren.

''Jaren lang leken wij te vechten tegen de bierkaai en werden onze cijfers niet serieus genomen, maar daar lijkt nu verandering ingekomen nu Wiebes stelt dat onze berekeningen indrukwekkender zijn dan de eigen cijfers van het Ministerie van Financiën'', aldus Wouter Van Embden van Stichting Autobelangen.

Misbruik

Per 1 januari 2014 werden jonge klassiekers geschrapt om zo misbruik van de oldtimerregeling tegen te gaan. Maar waar het kabinet destijds geen rekening mee hield was dat menig oldtimerbezitter de wagen of liet schorsen of ging exporteren. De 121 miljoen, waarop kabinet had berekend, werd uiteindelijk 40 miljoen, zo blijkt uit onderzoek van de Stichting Autobelangen. Het gevolg is nu dat het kabinet dik 80 miljoen euro te kort komen op de begroting.

Vandaag zal de oldtimerregeling opnieuw in de Kamer worden behandeld. De grote vraag is natuurlijk wat dit gaat betekenen voor de huidige oldtimermaatregel.

Van Embden wil nu zo spoedig mogelijk opnieuw met Financiën om de tafel voor het kleine aantal liefhebbers die nu nog een oldtimer bezit. ''In Nederland is een auto een oldtimer bij een leeftijd van veertig jaar, terwijl dat in Europa dertig jaar is. Dat moet in Nederland ook weer gaan gelden. Mensen moeten hun hobby kunnen uitoefenen zonder dat de overheid ze als melkkoe gebruikt.”

Lees alles over:
Categorie:
Provincie:
Tag(s):