maandag, 12. oktober 2015 - 11:18 Update: 12-10-2015 12:03

Europees luchtverkeer gewaarschuwd voor raketten

Europees luchtverkeer gewaarschuwd voor raketten
Keulen

Alle luchtvaartmaatschappijen die over Irak, Iran en de Kaspische Zee vliegen hebben van het Europese luchtvaartagentschap EASA (European Aviation Safety Agency) een waarschuwing ontvangen.

Rusland heeft zijn luchtoorlog tegen de rebellen in Syrië opgevoerd en gebruikt daarbij langeafstandsraketten. Deze raketten kunnen een gevaar vormen voor lijnvliegtuigen. Dit schrijft de Duitse krant Die Welt. De raketten kruisen de drukke vliegroute tussen Europa, het Midden-Oosten en Azië. De EASA verstuurde de waarschuwing al op 9 oktober. De organisatie die gevestigd is in Keulen laat weten: 'Voor de raketten Syrië bereiken, kruisen ze het luchtruim boven de Kaspische zee, Iran en Irak, waar ook transportroutes liggen voor lijnvliegtuigen.

De Franse luchtvaartmaatschappij Air France zou haar vliegschema al hebben aangepast boven Iran en de Kaspische Zee, zo schrijft Die Welt. Maar de maatschappij heeft dit nog niet officieel bevestigd. De vliegtuigmaatschappij vliegt momenteel al niet over Oost-Oekraïne, Syrië, Jemen en Libië.

Rusland heeft vorige week al bevestigd dat het vanaf schepen in de Kaspische Zee raketten op Syrië heeft afgevuurd, maar ontkent dat daarvan enkele raketten in Iran zouden zijn neergekomen.

De EASA laat weten dat ze  dit keer nog geen specifieke aanbevelingen heeft gedaan over wat luchtvaartmaatschappijen zouden moeten doen. Mogelijk komen die aanbevelingen er wel als er informatie komt over de toestand in de regio.